Mestre del còmic francès

Mor el dibuixant Jean-Claude Mézières

  • El dibuixant, que va morir als 83 anys, va ser el cocreador de la sèrie ‘Valérian et Laureline’

Mor el dibuixant Jean-Claude Mézières

JOEL SAGET / AFP

1
Es llegeix en minuts

El cocreador (juntament amb Pierre Christin) de la sèrie ‘Valérian et Laureline’ i una de les grans figures del còmic francès, Jean-Claude Mézières, va morir la nit de dissabte a diumenge, als 83 anys. Influència de molts autors de tot el món, va tenir predilecció per la ciència-ficció i també va treballar en la il·lustració, la publicitat, la fotografia, el cine i la televisió.

La històrica editorial de Mézières, Éditions Dargaud, va assenyalar en un comunicat que «el nom de Mézières s’associa primer als personatges de Valérian i Laureline, de què va ser cocreador i que va dibuixar durant més de 50 anys al costat del seu guionista i amic de tota la vida, Pierre Christin».

Amistat sota les bombes

Nascut el 23 de setembre de 1938 a París i criat a Saint-Mandé, Jean-Claude Mézières havia conegut Christin durant un bombardeig el 1944, refugiats tots dos, amb les seves famílies, al mateix soterrani.

Aficionat al dibuix i Tintín, Mezièrés es va endinsar en el món dels còmics als 15 anys. Va estudiar a l’Escola d’Arts Aplicades a la Indústria i el Comerç, especialitzant-se en teles i papers pintats. Va publicar per primera vegada al setmanari ‘Coeurs vaillants’.

Després del servei militar, en què va ser enviat a Algèria, va ser contractat com il·lustrador a l’editorial Hachette i, posteriorment, com assistent de fotografia en un estudi de publicitat.

‘Cowboy’ a Utah

Notícies relacionades

Després d’aquests treballs, es va traslladar als Estats Units, on va treballar com a ‘cowboy’ i va conèixer la seva dona, Linda, a Salt Lake City, a l’estat de Utah.

El 1967, els dos amics van publicar la primera història dels «agents espaciotemporals de la galàxia» Valérian i Laureline, a la revista de Dargaud, Puntal, en una època en què la ciència-ficció interessava a pocs autors de còmic. L’èxit donarà lloc a 25 àlbums, traduïts a 20 idiomes. La sèrie va donar origen a la pel·lícula ‘Valerian and the City of a Thousand Planets’, de Luc Besson, el 2017, i el seu fracàs comercial va deixar la productora del cineasta a punt de la fallida.

Temes:

Còmic