Èxit a les xarxes

Wordle en català, el nou joc lingüístic que s’ha fet viral

  • L’usuari ha d’endevinar una paraula diferent cada dia i, per aconseguir-ho, només compta amb sis intents

Wordle en català, el nou joc lingüístic que s’ha fet viral
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de passar un Nadal entretinguts amb el Paraulògic, des de fa uns dies els catalans tenen un altre passatemps semblant: el WordleCAT. Un joc de paraules que té els seus orígens al món anglosaxó amb Josh Wardle, un enginyer que el va crear perquè la seva parella s’entretingués durant la pandèmia. Tot i que la versió original és en anglès, ràpidament s’han adaptat a altres idiomes com l’espanyol, el gallec i el català.

Com funciona

Mentre el Paraulògic consisteix a trobar el màxim de paraules possibles a partir de set lletres que canvien cada dia, l’objectiu del Wordle és diferent. En aquest cas es tracta d’esbrinar un vocable de cinc lletres que el programador ha pensat. Per aconseguir-ho, l’usuari només té sis intents.

Quan s’introdueix la primera paraula a l’atzar, les caselles de les lletres s’il·luminen: si està de color verd indica que la lletra està al seu lloc correcte; en groc que la paraula té aquesta lletra però en una altra posició, i el gris alerta que la paraula no conté aquesta lletra.

WordleCAT funciona amb el ‘Diccionari informatitzat de l’Scrabble en català’ (DISC), mentre que el Paraulògic utilitza les paraules del ‘Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans’ (DIEC2). De tota manera, els dos jocs tenen algunes similituds: són pàgines web (no una aplicació), són gratuïts, no contenen anuncis i no és necessari registrar-se.

Notícies relacionades

De moment no hi ha indicis de rivalitat entre WordleCAT i el Paraulògic. De fet, el primer li ha fet una picada d’ullet perquè permet canviar els colors corporatius (el verd i el groc) pel blau i el vermell, els colors característics del Paraulògic.

Fenomen a les xarxes

El Paraulògic va ser un gran èxit durant el Nadal. De fet, el 27 de desembre va batre un record d’usuaris amb 141.000 i en alguns moments es va saturar el servidor. Per ara, Wordle també s’ha fet un lloc a les xarxes socials, sobretot a Twitter. De fet, és freqüent trobar tuits amb quadradets grocs, verds i grisos que, per a qui no sàpiga de què es tracta, poden semblar un tipus de comunicació en clau.