Història d’un gran frau editorial

Filippo Bernardini, el pirata lector

Filippo Bernardini, el pirata lector

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

La detenció, aquest dijous, de Filippo Bernardini, un italià de 29 anys, ha resolt part d’un dels misteris més grans del món editorial anglosaxó: el fals editor que captava manuscrits inèdits de grans autors abans que ningú. Utilitzava tota mena d’enganys i artificis electrònics per aconseguir-los i llegir-los. I després desapareixia.

Bernardini va ser detingut dijous a l’aeroport JFK de Nova York i ha sigut acusat de frau electrònic i falsejament d’identitat agreujat, delictes que poden portar-li fins a 22 anys de presó. Tot i que la fiscalia no ha pogut provar que revengués, filtrés o plagiés els originals.

Bernardini va començar a operar el 2016. Es feia passar per un treballador de la prestigiosa editorial Simon & Schuster i es posava en contacte amb autors, representants i agents per intentar accedir als manuscrits més desitjats, encara inèdits. Durant anys va aconseguir-ne «centenars», de vegades d’autors coneguts o dels seus representants, utilitzant falses adreces electròniques, segons detalla l’acta d’inculpació difosa per la justícia nord-americana, que no dona noms.

El sospitós registrava dominis web que només canviaven una lletra de l’adreça original per fer veure que eren d’empreses conegudes. Creava bústies de correu amb aquests dominis i des d’allà entaulava contacte amb editors, agents i representants de drets per iniciar un tracte que li donés accés a un original esperat. Fins i tot va arribar a crear un ‘phishing’ per aconseguir les claus d’accés a la base de dades d’un agent i tenir accés a més víctimes.

Aquests intents d’usurpació, de vegades fallits, d’altres exitosos, sempre havien estat envoltats de misteri, ja que els robatoris no s’acompanyaven de xantatges ni publicacions irregulars de les obres. L’agost de 2021, la ‘New York Magazine’ explicava com els editors suecs de la sèrie de novel·la policíaca ‘Millenium’ van ser contactats per un presumpte col·lega a Itàlia perquè enviessin una adreça segura que donava accés al manuscrit, que estava en ple procés de traducció.

El 2019, l’agent de l’autora canadenca Margaret Atwood va revelar que les proves de l’esperada continuació d’‘El conte de la serventa’, ‘Els testaments’, eren una de les obres afectades. Segons l’acta d’inculpació, que atribueix a Bernardini el registre de «160 dominis d’internet fraudulents», un guanyador del premi Pulitzer li havia enviat el «seu manuscrit» perquè el publiqués, convençut que era el seu editor.

Escriptors com Sally Rooney, Ian McEwan i l’actor Ethan Hawke també van ser contactats, segons el ‘New York Times’.

https://www.justice.gov/usao-sdny/press-release/file/1460766/download

Bernardini s’ha declarat no culpable en la seva primera compareixença davant la justícia, però no ha explicat els seus motius. L’acta d’inculpació no especifica què ha fet dels manuscrits recuperats o si ha aconseguit diners per ells. Tampoc esmenta possibles còmplices.

El seu suposat càrrec va acabar sent real i el març passat va ser contractat per Simon & Schuster, per al departament de drets d’autor. Segons el seu perfil de Linkedin, va estudiar Filologia Xinesa a la Universitat de Milà i té molts coneixements del món editorial i un màster en edició, però també s’ha de veure si són certs. 

Notícies relacionades

De moment, Simon & Schuster ha «suspès» el seu empleat «mentre espera més informacions sobre el cas» i un portaveu va dir que està «impactat i horroritzat» per l’actuació del sospitós. «La protecció de la propietat intel·lectual dels nostres autors té una importància primordial per a Simon & Schuster i per al conjunt del sector editorial», afegeix l’empresa, que agraeix la col·laboració de l’FBI.

Bernardini, mentrestant, ha respost a una fiança de 300.000 dòlars «amb els seus béns» i espera ser cridat de nou pel jutge des d’un apartament de Nova York, on es manté en «arrest domiciliari». Llegint, se suposa.