Guardons literaris

Inés Martin Rodrigo i Toni Cruanyes guanyen respectivament el Nadal i el Pla a cop de records familiars

Els periodistes s’han valgut de les memòries dels seus per teixir els seus llibres

Inés Martin Rodrigo i Toni Cruanyes guanyen respectivament el Nadal i el Pla a cop de records familiars
2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

El periodisme és el gran protagonista dels sonats premis del dia de Reis: el veterà Nadal de novel·la en castellà que aquest any arriba a la 78a edició i el Josep Pla en la 54a convocatòria dedicat a la narrativa en català sense limitació de gènere.  Els guanyadors es mouen en el terreny de les notícies. Són, respectivament, la periodista titular de Literatura a la secció de Cultura del diari ABC, Inés Martín Rodrigo i el molt més popular, presentador del ‘Telenoticies vespre’ Toni Cruanyes. Un rostre a l’ombra el d’ella, tot i que la seva trajectòria sigui llarga i solvent, i un membre de l’‘star sytem’ de TV-3 en el cas d’ell. I com era d’esperar, la cerimònia de lliurament que es va portar a terme a l’Hotel Palace (antic Ritz) com sempre, tampoc va comptar aquest any, de nou com el 2021 per culpa de la pandèmia amb el tradicional sopar de gala.

Més paral·lelismes. Cap dels dos són uns nouvinguts a la publicació. Martín Rodrigo ja va debutar el 2016 amb ‘Azules son las horas’, biografia novel·lada de Sofía Casanova, corresponsal de guerra per a l’‘Abc’ durant la Primera Guerra Mundial. Ara amb la novel·la guanyadora ‘Las formas del querer’ s’ha endinsat en la ficció pura mentre que Cruanyes, corresponsal polític, té en el seu historial diversos llibres de cròniques i anàlisi periodística. I el que és més sorprenent, tots dos es basen en les mateixes memòries familiars per compondre els seus llibres.

Notícies relacionades

La novel·la de Martín Rodrigo, ‘Las formas del querer, neix del convenciment de l’autora, que va perdre la seva mare als 14 anys, que l’escriptura i la ficcions sorgeixen per explicar-nos a nosaltres mateixos i per trobar alleujament en això. «Crec en el poder terapèutic de la literatura i la meva protagonista, Noray, també està convençuda que el que no es nomena no existeix». Aquest personatge que està travessant un crisi emocional per una gran pèrdua es decideix a escriure la novel·la de la seva família, des de la Guerra Civil fins al present, acompanyant-se dels personatges de la seva vida.   Noray, com aquests grans i rodons elements on s’amarren els barcos, anirà descobrint que «la millor manera d’estimar, de les moltes formes que existeixen, és és estimar-se a si mateixa.

La novel·la de Toni Cruanyes, ‘La vall del la llum’, té com a detonant la mort del seu avi, en la primera onada de la pandèmia, i amb aquesta ha recollit els records de la família.