Propostes de lectura

10 llibres de no-ficció recomanats per a aquest Nadal 2021

  • 10 llibres de literatura estrangera recomanats per a aquest Nadal

  • 10 llibres de literatura en castellà recomanats per a aquest Nadal

  • 10 llibres de literatura catalana recomanats per a aquest Nadal

10 llibres de no-ficció recomanats per a aquest Nadal 2021
3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Alberto y la ballena’

Philip Hoare. Ático de los libros. 21,50 €

Durant segles, la balena va ser per als occidentals un monstre marí equiparable al Leviatan. Philip Hoare, que ha dedicat bona part del seu treball a la literatura del mar i els seus cetacis, relata l’infructuós intent d’Alberto Durero de contemplar personalment l’animal per pintar-lo.

‘Som una ganga’

Montserrat Roig. Comanegra. 19,50 €

Recuperació dels textos feministes de Montserrat Roig, una de les veus més actives dels anys 80 en aquest terreny, per commemorar el 30è aniversari de la seva primerenca mort. A més Debate recupera en castellà els seus articles periodístics publicats entre 1963 i 1986.

‘Juan Carlos Unzué. Una vida plena’

Marcos López, Ramon Besa i Luis Martín. Geoplaneta. 19,95 €

La vida de Juan Carlos Unzué, jugador de futbol i entrenador del Girona, va donar un tomb quan se li va diagnosticar una esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Lluny d’acovardir-se es va aliar amb tres excel·lents periodistes esportius per explicar la seva història i perquè el llibre serveixi per recaptar fons per a la recerca. 

‘L’imperi del dolor’ / ‘El imperio del dolor’

Patrick Radden Keefe. Periscopi / Reservoir Books. 23,90 €

‘Succession’ ens pot semblar una sèrie molt allunyada de la realitat, però per als que llegeixin aquest reportatge sobre la família Sackler, obra de l’autor de ‘No diguis res’, potser és una mica tèbia. De com una saga d’abans prestigiosos empresaris de la indústria farmacèutica va provocar la crisi dels opioides.

‘Maestras del engaño’

Tori Telfer. Impedimenta. 23,05 €

La periodista de ‘Vice’ i ‘Rolling Stone’, famosa pels seus ‘podcasts’ sobre criminalitat femenina, s’embarca aquí en un entretingut catàleg d’estafadores en què caben falses hereves a la corona de Rússia, princeses xineses impostores, dames intrigants i espiritistes falsàries.

‘La seta del fin del mundo’

Anna Lowenhaupt Tsing. Capitán Swing. 22 €

Quan la bomba atòmica va assolar Hiroshima, el primer ésser viu que va sorgir de les cendres va ser el bolet ‘matsusake’ que creix als terrenys més inhòspits i és considerat una menja al Japó. Partint d’aquest cas, l’autora es planteja la relació entre la destrucció humana i la capacitat de resiliència de la natura.

‘Vivir la lucidez’

Albert Camus. Debate. 26,90 €

Al llarg de vint-i-cinc anys i fins a la seva inesperada mort, Camus va escriure les seves reflexions i notes com a planter per a les seves futures obres. En aquests carnets, com se’ls ha anomenat, iniciats el 1935, el nobel passa revista a la moral del seu temps, l’experiència de la guerra i consideracions sobre la literatura i la filosofia.

‘Lo que quiero decir’

Joan Didion. Literatura Random House. 17,90 €

Una nova entrega d’una de les grans cronistes nord-americanes, la fama de la qual a Espanya ha arribat a les cotes més altes en els últims anys especialment a partir del seu llibre ‘L’any del pensament màgic’. En aquests reportatges juvenils es passegen personatges com Orwell, Hemingway o Mapplethorpe.

‘Energía y civilización. Una historia’

Vaclav Smil. Arpa. 23,90 €

Smil és tot un referent en l’àmbit de l’energia i ningú millor que ell per abordar aquesta ambiciosa història de la humanitat enfocada des del punt de vista de les matèries primeres i de com aquestes han impulsat l’agricultura, la guerra, l’economia, el transport i l’ecologia,

‘El valor de pensar’

Notícies relacionades

Hannah Arendt. Paidós. 26 €

L’editor i escriptor Adolfo García Ortega és l’encarregat de realitzar aquesta selecció de textos de la fonamental filòsofa alemanya als quals es demana que il·luminin el present. Preocupada pel pensament polític, Arendt és una de les autores que millor ha sabut analitzar els totalitarismes.

Temes:

Assaig Llibres