Debat a les xarxes

La mort de Verónica Forqué desencadena una allau de crítiques a ‘Masterchef’

Des dels Premis Feroz creuen que la imatge de l’actriu es va veure «entelada per la seva participació en programes de televisió que han explotat la fragilitat humana»

La mort de Verónica Forqué desencadena una allau de crítiques a ‘Masterchef’
4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Aquesta sisena temporada de Masterchef celebrity es recordarà com l’edició de Verónica Forqué». Ho va anunciar Miki Nadal el dia en què la seva companya va anar al plató del concurs de TVE-1 per comunicar que penjava el davantal perquè el cos li estava demanant que «necessitava parar». Ningú s’imaginava que aquestes paraules prendrien encara més sentit unes setmanes després, després de la tràgica mort de la veterana i solvent actriu.

La intèrpret de la sèrie ‘Pepa y Pepe’ i de pel·lícules com ‘La vida alegre’, ‘Kika’, ‘Moros y cristianos’ i ‘El año de las luces’ va ser, sens dubte, la gran protagonista de l’última edició del ‘talent show’ gastronòmic dels vips cuiners. Els seus constants canvis d’humor van donar peu a escenes de molta tensió, sobretot a les proves d’exteriors, on predominaven els crits i Forqué solia retreure l’actitud dels seus companys d’equip quan considerava que no estaven seguint les seves instruccions, tot i que ella no hagués d’exercir de capitana. No obstant, quan tornaven a plató, a l’actriu no li queien els anells per demanar perdó a qui fos pel seu comportament i, entre frases en anglès, francès o italià i el seu bon ‘feeling’ amb Pepe Rodríguez, aconseguia sempre distendre l’ambient.

De fet, els dos guanyadors de ‘Masterchef celebrity’ van enaltir l’actriu en una entrevista amb EL PERIÓDICO tot just conèixer-se la seva victòria. «És que la Verónica ha sigut la salsa d’aquest ‘Masterchef’, que serà recordat per ella. I fora de les escenes de cuina d’exteriors, la Verónica és probablement la participant més estimada, juntament amb Carmina [Barrios]. És una dona carinyosa, bona companya, simpàtica. El que passa és que es posa molt nerviosa cuinant a l’exterior. Però, bé, nosaltres també tenim altres defectes. Vaja, que l’adorem tots molt», comentava el periodista esportiu Juanma Castaño.

Formiguer a les xarxes

Però, ¿fins a quin punt es pot considerar ‘Masterchef’ responsable d’haver donat l’última empenta que ha portat l’actriu a acabar amb la seva vida, quan ella ja havia confessat anteriorment en diverses ocasions els seus problemes de depressió? Les xarxes són des d’ahir un formiguer de comentaris sobre aquesta qüestió, i molts usuaris apunten directament el programa per haver primat l’audiència per sobre de la salut mental de la concursant, sobretot tractant-se d’un concurs que sempre s’ha considerat familiar i blanc i que s’emet en una cadena pública.

«No vau voler veure que estava mentalment desequilibrada i la vau utilitzar per pujar audiència, emmascarant-ho tot després d’unes connotacions gracioses quan en realitat ella estava patint»; «Era una persona amb depressió. I la vau exposar en situacions on sabíeu que rebria mofes i crítiques, la vau convertir en carnassa perquè això us generava audiència. Potser el que havíeu de demanar és perdó», recriminaven alguns tuitaires.

«Als que culpen el programa, la Verónica va ser qui va decidir anar-hi, hauria pogut retirar-se quan volgués, no obstant, va decidir quedar-s’hi, no s’han posat a pensar que es va quedar gairebé fins al final perquè disfrutava ser-hi, per Déu, deixin de buscar culpables», defensava en canvi una altra usuària.

«Explotar la fragilitat humana»

Fins i tot María Guerra, la presidenta de l’Associació d’Informadors de Cine d’Espanya, que atorga els premis Feroz, ha posat en el punt de mira el programa: «Lamentem molt que aquella imatge tan alegre i divertida [de Forqué] s’hagi vist entelada per la seva participació en programes de televisió que han explotat la fragilitat humana. Ens preocupa que s’utilitzi la fama del cine per a finalitats espúries i sobretot per mostrar la debilitat i la fragilitat d’intèrprets en moments delicats de la seva vida», ha comentat.

Notícies relacionades

Gravat abans de l’estiu, l’últim programa en què va participar Forqué abans d’anunciar la retirada voluntària es va emetre dilluns 22 de novembre. Entre els seguidors del xou hi havia molta expectació sobre si l’actriu continuaria en la competició o no, ja que l’anterior setmana va renunciar a participar a la prova d’expulsió per cansament. La seva reaparició es va convertir en l’entrega amb més audiència fins aleshores, amb 2.473.000 espectadors, i la frase «no puc més» amb què va expressar la seva saturació va ser tendència a Twitter.

La productora Shine Iberia, responsable del programa, ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO i s’ha limitat a remetre el condol d’ahir, que també van subscriure els jutges del programa: «Des de Shine Iberia i en nom de tota la família ‘Masterchef’ lamentem enormement la pèrdua d’una extraordinària professional i una persona meravellosa, Verónica Forqué. Enviem una forta abraçada i tot el carinyo del món a la seva família. Descansi en pau», deia el comunicat.