Mor l’ídol mexicà Vicente Fernández, el ‘rei’ de les ranxeres

  • El cantant de ‘Volver, volver’ estava hospitalitzat en un hospital de Guadalajara després d’una caiguda a casa seva

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

«Pero el día que yo me muera, sé que tendrás que llorar; llorar y llorar», va cantar un dels principals exponents de les ranxeres, Vicente Fernández, a la melodia titulada ‘El Rey’. El famós cantant mexicà va morir aquest diumenge amb 81 anys després de diverses setmanes ingressat a l’hospital per una caiguda a casa seva, va confirmar la seva família a través d’una publicació a les xarxes socials.

«En pau descansi Sr Vicente Fernández. Lamentem comunicar-los la seva defunció el dia diumenge 12 de desembre a les 6:15 am. Va ser un honor i un gran orgull compartir amb tots una gran trajectòria de música i donar-ho tot pel seu públic. Gràcies per continuar aplaudint, gràcies per continuar cantant,» va expressar la família en una publicació al costat d’una fotografia de l’artista.

Vicente Fernández Gómez va néixer al poble d’Huentitán El Alto, Jalisco, el 17 de febrer del 1940. Va ser un cantant de música ranxera, empresari, productor discogràfic i actor, no només en pel·lícules, sinó en telenovel·les. El 1954, amb 14 anys, va participar en un concurs amateur a Guadalajara, on va obtenir el primer lloc i va començar a cantar en restaurants, casaments, grups familiars i d’amics, mentre alternava venent ‘lechuguillas’ d’atzavara fetes a casa. El 1960, va actuar amb gran èxit en un programa de televisió anomenat ‘La calàndria musical’. Quan es va mudar a la Ciutat de Mèxic la seva projecció musical va ser en augment amb el pas dels anys.

Símbol de la cultura hispanoamericana

Notícies relacionades

Fernández o ‘Chente’, com era conegut, és considerat un símbol de la cultura hispanoamericana i un dels artistes més populars de Mèxic. La seva contribució a la música el va convertir en una figura global i representativa de la cultura ranxera durant més de cinc dècades. El seu treball li ha valgut dos premis Grammy, vuit premis Grammy Llatins, catorze premis ‘Lo Nuestro’ i una estrella al passeig de la fama de Hollywood. L’abril del 2010 va arribar a la xifra de 60 milions de còpies venudes a tot el món. El 16 d’abril del 2016 va fer l’últim concert de comiat a l’estadi Asteca, on va cantar unes 45 cançons. 'Lástima que seas ajena', 'Por tu maldito amor', 'Acá entre nos', 'Mujeres divinas', 'El rey' y 'Volver, volver', són algunes de les seves cançons més reconegudes.

El gener del 2021, el cantant va desencadenar la polèmica al col·locar la seva mà sobre el pit d’una fan mentre es feia una foto amb la seva família. Al cap d’uns dies, Fernández va emetre una disculpa a la família de la dona, manifestant que «admeto que em vaig equivocar, no sé si estava fent broma, potser va ser una broma [...] No ho sé. No ho recordo, hi havia molta gent (amb què em vaig fer fotos), sincerament els demano disculpes». Aquest passat 7 d’agost, va ser ingressat d’urgència a l’Hospital Country 2000 a Guadalajara, Jalisco, a causa d’una caiguda accidental que li va fer mal a les vèrtebres cervicals. L’estat de salut del ‘charro de Mèxic’ va anar empitjorant les últimes hores, tant, que dissabte la seva família va manifestar que era «crític» i que els problemes respiratoris s’havien «aguditzat». El seu cor es va parar aquest 12 de desembre. El seu fill, Alejandro Fernando, també cantant, continuarà amb la seva herència musical.