Primer concert

La nonagenària Montserrat Torrent brilla en l’estrena de l’orgue de Sant Felip Neri

  • Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, i Natalia Garriga, consellera de Cultura, van assistir a la benedicció de l’‘instrument de Déu’ a càrrec de Joan Josep Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona

  • La dama de l’orgue va interpretar obres de Francisco Correa d’Arauxo i Johann Sebastian Bach i va recordar: «Fa falta que l’afany no desisteixi per poder tenir l’orgue complet el pròxim Nadal»

  • La gesta de Montserrat Torrent: estrenarà l’orgue de Sant Felip Neri als 95 anys

La nonagenària Montserrat Torrent brilla en l’estrena de l’orgue de Sant Felip Neri

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, i Natalia Garriga, consellera de Cultura, han assistit aquest divendres a la benedicció del nou orgue de Sant Felip Neri. L’església, plena de gom a gom menys al banc d’autoritats, va tenir el seu moment més emotiu quan va arribar Montserrat Torrent (Barcelona 1926), organista degana i impulsora d’aquest instrument des de fa mig segle, i va interpretar dues obres. Als seus 95 anys va realitzar el primer concert després d’un discurs on va agrair a l’orguener Albert Blancafort la seva feina. També va recordar tots aquells que l’han recolzat per poder veure realitzat per fi el seu somni: un orgue barroc per a Barcelona. «Fa falta que l’afany no desisteixi per poder tenir l’orgue complet el pròxim Nadal», va dir en un discurs lleugerament diferent del que figurava en el programa. Ja se sap, els organistes són mestres de la improvisació i les variacions. El seu discurs va acabar amb un sentit «¡Visca la vida i visca la música!» i el públic dret per aplaudir-la.

Encara va ser més gran l’ovació quan va acabar el primer concert amb l’instrument batejat amb el seu nom que va oferir a continuació. Primer va interpretar el ‘Tiento XXXVI de medio registro de triple de décimo tono’ de Francisco Correa d’Arauxo (1584-1654) i després la ‘Partita diverse sopra, Sei gegrüsset Jesu gütig’ de Johann Sebastian Bach (1685-1750). Ningú diria que té 95 anys veient les seves mans i peus lliscar amb agilitat pels teclats.

Encens i pantalles

Notícies relacionades

Quatre pantalles situades a l’església van permetre no perdre detall de la seva actuació ni tampoc de la benedicció de l’instrument a càrrec de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, realitzada abans, en la qual Juan de la Rubia responia amb improvisades invocacions com aquesta: «Tu, orgue de Sant Felip Neri, que has sorgit de la terra i dels arbres de la natura i de la intel·ligència de l’orguener disposa’t a cantar al Creador de totes les coses». Un ritu impressionant amb encens inclòs.

En la inauguració també van participar altres músics com la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Castanyer i Bernat Bailbé, veterà organista de Sant Felip Neri. Fa 20 anys que aquest últim regala concerts a la parròquia amb un altre instrument. A partir d’ara disposa del nou ogue Monsterrat Torrent que, encara sense estar acabat, sona diví.

Temes:

Música