L’obra d’una autora marcada pel record de la Guerra Civil

Sis novel·les d’Almudena Grandes

L’escriptora es va estrenar amb 28 anys amb ‘Las edades de Lulú’, premi La Sonrisa Vertical, una obra que Bigas Luna va portar al cine

Sis novel·les d’Almudena Grandes
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquestes són algunes de les obres principals de l’escriptora Almudena Grandes, que ha mort aquest dissabte a Madrid als 61 anys, publicades per l’Editorial Tusquets.

‘Las edades de Lulú’

Publicada el 1989, va ser la primera novel·la de Grandes i va tenir un èxit incontestable. Ha sigut traduïda a més de 20 llengües i va ser portada al cine per Bigas Luna. De gènere eròtic, premi La Sonrisa Vertical, explica l’experiència d’una adolescent de 15 anys que se sent atreta per un amic del seu germà i que al materialitzar el seu desig acaba veient-se embolicada en una relació que no perseguia amb el germà. Ja a la trentena, la protagonista va a la recerca de noves experiències sexuals buscant la transgressió.

‘Malena es un nombre de Tango’

Èxit de públic i de crítica, va ser la tercera novel·la de l’autora i data de 1994. Explica la història d’una nena, Malena, que als 12 anys rep del seu avi una joia de la família: una maragda antiga, l’últim tresor dels seus, amb una història que mira d’esbrinar. Traduïda i celebrada a diversos països, va ser portada al cine per Gerardo Herrero dos anys després de la seva publicació, amb l’actriu Ariadna Gil com a protagonista en el paper de Malena.

‘El corazón helado’

Escrita el 2007, aquesta obra se cimenta sobre els comptes pendents que va deixar la Guerra Civil, partint de dos personatges que corresponen a dues famílies que la van viure en cadascun dels bàndols enfrontats, una falangista i l’altra republicana i finalment exiliada. Malgrat abordar el gran conflicte que va viure Espanya entre 1936 i 1939, no forma part de la sèrie posterior que Grandes va publicar sobre la guerra. ‘El corazón helado’ va ser premiada amb el José Manuel Lara del 2008.

‘El lector de Julio Verne’

Publicada el 2012, és la segona novel·la de la gran sèrie que Grandes va emprendre sobre la Guerra Civil, coneguda com Episodios de una guerra interminable, que va arrencar el 2010 amb ‘Inés y la alegría’. ‘El lector de Julio Verne’ transcorre al sud de la província de Jaén el 1947 i té com a protagonista Nino, el fill d’un guàrdia civil que viu en un món en què, tot i que han transcorregut vuit anys del final del conflicte, la guerra no està liquidada.

‘Los pacientes del doctor García’

És la quarta obra dels ‘Episodios de una guerra interminable’ i va ser publicada el 2017. Transcorre el 1946 i tracta d’una etapa molt concreta de la postguerra espanyola i que aquest any ja era també la postguerra europea: les xarxes de suport a jerarques nazis que va permetre que molts escapessin de la justícia internacional i trobar destinacions on seguir tranquil·lament les seves vides amb noves identitats. La trama al·ludeix a una xarxa amb seu a Madrid i arrenca del cas d’un metge que rep la visita d’un republicà exiliat que es vol infiltrar dins el grup.

Notícies relacionades

‘La madre de Frankenstein’

Publicada el 2020, és la cinquena i penúltima obra de la sèrie ‘Episodios de una guerra interminable’, i aborda fets de la dècada dels 50 (la sèrie inclou relats sobre fets que daten de diferents anys, entre 1939 i 1964). El llibre analitza la psiquiatria de l’època a Espanya partint del cas d’Aurora Rodríguez Carballeira, internada al manicomi de Ciempozuelos després d’haver assassinat uns anys abans la seva filla, Hildegart Rodríguez Carballeira, una nena prodigi. La sisena i úlltima obra de la sèrie, ‘Mariano en el Bidasoa’, està per publicar.