GUARDÓ LITERARI

Javier Pérez Andújar guanya l’Herralde amb ‘El año del búfalo’, una novel·la delirant

L’escriptor mexicà Daniel Saldaña, finalista, segueix les vides de tres amics a la ciutat de Cuernavaca

Javier Pérez Andújar guanya l’Herralde amb ‘El año del búfalo’, una novel·la delirant

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

L’escriptor Javier Pérez Andujar, un dels més celebrats de la factoria Anagrama, ha aconseguit el premi Herralde amb ‘El año del búfalo’, una novel·la delirant ambientada el 1973, una data que correspon a aquest animal en l’Horòscop xinès i segueix quatre artistes sense sort que han acabat vivint en un garatge on se’ls apareix una estranya criatura que els proposa un pla molt inquietant. Concebuda com una història coral amb una estructura en abisme de novel·la dins d’una novel·la, el llibre d’Andújar té també com a protagonista un escriptor finlandès que en realitat és l’autor de la novel·la sobre les aventures dels quatre artistes anteriors.

Amb ells, una sèrie de personatges històrics, des de Franco fins a Mussolini, s’entrecreuen en la trama amb d’altres de tan inesperats i dispars com Klaus Barbie, Bing Crosby, el coronel Sanders del pollastre fregit de Kentucky, José Luis López Vázquez i l’artista Joseph Beuys.

Per Marta Sanz, membre del jurat, aquesta és una novel·la «hilarant i irritant en la mateixa proporció. Una festa d’intel·ligència, imaginació i sentit crític». Mentre Gonzalo Pontón, un altre dels membres del jurat, estima que «l’ostentació informativa i combinativa –no poques vegades hilarant– de Pérez Andújar ha produït un artefacte hipnòtic, d’alt risc, del qual és impossible apartar la mirada».

Notícies relacionades

Com a finalista ha sigut seleccionat l’escriptor mexicà Daniel Saldaña amb la seva novel·la ‘El baile y el incendio’, una història d’amistat al llarg del temps a la literària ciutat de Cuernavaca, la ciutat sota el volcà de Malcom Lowry.

Pérez Andújar va néixer a Sant Adrià del Besós el 1965 i entre els seus llibres hi ha ‘Catalanes todos’, ‘Los príncipes valientes’, ‘Paseos con mi madre’ i ‘La noche fenomenal’. Ha col·laborat en els programes televisius dedicats als llibres ‘Saló de lectura’ i ‘L’hora del lector’, a més de fer-ho en aquest diari. També ha rebut el premi Ciutat de Barcelona de mitjans de comunicació.