Premis literaris

Avui s’entreguen els premis Booker i Goncourt als millors llibres en anglès i francès

Mentre que el primer està dotat amb 50.000 lliures, el Goncourt entrega al guanyador un xec simbòlic de 10 euros

Avui s’entreguen els premis Booker i Goncourt als millors llibres en anglès i francès
1
Es llegeix en minuts

Dos dels premis literaris més importants del món, el britànic Booker i el francès Goncourt, coincidiran avui a donar a conèixer els seus guanyadors en unes cerimònies que tindran lloc a Londres i París respectivament.

Instaurat el 1969 i dotat amb 50.000 lliures (uns 59.000 euros o 68.000 dòlars), el Booker premia cada any un novel·la original escrita en anglès i publicada al Regne Unit o Irlanda.

Entre els seus guanyadors hi figuren escriptors com Margaret Atwood, J.M. Coetzee, John Banville, Ian McEwan i Nadine Gordimer. L’últim premiat va ser Douglas Stuart per ‘Shuggie bain’.

En aquesta edició, els sis finalistes, escollits entre 158 novel·les, són Anuk Arudpragasam, de Sri Lanka (‘A passage north’); el sud-africà Damon Galgut (‘The promise’), la britanicosomali Nadifa Mohamed (‘The fortune men’) i els nord-americans Patricia Lockwood (‘No one is talking about this’), Richard Powers (‘Bewilderment’) i Maggie Shipstead ‘Great circle'.

La cerimònia en què es donarà a conèixer el guanyador se celebrarà a l’auditori de la BBC a Londres a partir de les 19.15 GMT.

El premi Goncourt, el més prestigiós en llengua francesa, s’entrega cada any des de 1903, triat pels deu membres de l’acadèmia del mateix nom, creada per l’escriptor vuitcentista francès Edmond de Goncourt.

Entre els seus guanyadors hi ha alguns dels grans noms de les lletres franceses del segle XX, des de Marcel Proust fins a Pierre Lemaitre passant per Aamin Maalouf, Marguerite Duras, Simone de Beauvoir i Roman Gary. L’últim d’ells, el 2020, va ser Hervé Le Tellier per la seva obra ‘L’anomalie’.

Notícies relacionades

Per a l’edició del 2021, el jurat decidirà entre quatre obres finalistes: ‘Le voyage dans l’est’, de Christine Angot; ‘Enfant de salaud’, de Sorj Chalandon; ‘Milwaukee Blues’, de Louis-Philippe Dalembert, i ‘La plus secrète mémoire donis hommes’, de Mohamed Mbougar Sarr.

El Goncourt, que assegura als seus guanyadors tirades milionàries i traduccions de desenes de llengües, té, en canvi, una dotació econòmica merament simbòlica, ja que el guanyador rep un xec per valor de deu euros.