Accident laboral

El rodatge en el qual Alec Baldwin va matar una dona havia rebut queixes per falta de seguretat

  • L’accident en el qual va perdre la vida Hutchins venia precedit per problemes amb l’arma amb la qual va disparar l’actor

El rodatge en el qual Alec Baldwin va matar una dona havia rebut queixes per falta de seguretat

KOB TV NEWS

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Diversos empleats del rodatge en el qual Alec Baldwin va matar accidentalment la directora de fotografia Halyna Hutchins van protestar, aquell mateix dia, per suposades males condicions laborals i falta de seguretat. Segons fonts citades pel diari ‘Los Angeles Times’, mitja dotzena d’assistents i operadors de càmera van dimitir en bloc el dia del fatal accident, ja que en les jornades prèvies hi va haver problemes amb aquesta arma, que, segons la seva opinió, no estava correctament supervisada. Per la seva part, l’oficina del xèrif de Santa Fe, a l’estat de Nou Mèxic (EUA), va evitar fer comentaris al respecte i va afirmar que no tindrà més informació fins a la setmana que ve, segons continuï la investigació.

Dijous a la tarda, la productora del film ‘Rust’ va indicar que l’accident es va produir perquè l’arma estava carregada amb cartutxos de fogueig i no amb bales, tot i que les autoritats no van confirmar aquest punt. «Ni tan sols hem començat la investigació forense sobre aquest tema», va dir el portaveu del xèrif, Juan Ríos, en un comunicat difós per la revista ‘Deadline’ divendres.

Així mateix, tres empleats sense identificar van explicar a ‘Los Angeles Times’ que un grup de tècnics es va queixar perquè hi havia «una greu falta de mesures de seguretat» al plató. Les protestes van arribar a tal punt que, sis hores abans de l’incident, fins a mitja dotzena d’operadors de càmera van abandonar l’estudi i van ser reemplaçats per personal que no estava adscrit a cap sindicat professional.

Queixes prèvies de condicions precàries a les xarxes socials

Dos dies abans, Lane Luper, un assistent de càmera adscrit al sindicat IATSE (sigles en anglès d’Aliança Internacional d’Empleats de l’Escena), va descriure les suposades condicions precàries del rodatge a través d’una sèrie de comentaris de Facebook revisats per Efe. «En aquest moment estic lluitant perquè el meu equip, en aquesta pel·lícula, tingui habitacions d’hotel quan allarguem la jornada o estiguem massa cansats per conduir una hora de tornada des del lloc de gravació fins a Albuquerque. O diuen que no o ofereixen un motel molt deixat al costat de la carretera que s’utilitza com a refugi per a captaires», va escriure el tècnic.

Luper va publicar els comentaris com a resposta a un vídeo en el qual Baldwin animava el sindicat a convocar una vaga mentre es negociava un conveni amb la patronal d’estudis de Hollywood. «Estic literalment a la producció de Nou Mèxic, amb ell i els productors, i estan tractant l’equip local com a merda de gos», va afirmar abans d’afegir que «ni tan sols» havien pagat el que corresponia.

Una altra font va indicar que la directora de fotografia que va morir havia demanat millores en les condicions del seu equip, tot i que no es coneixen més detalls al respecte.

Alec Baldwin «No hi ha paraules per expressar la meva tristesa»

Baldwin, actor i productor del film, va assegurar aquest divendres que tenia «el cor trencat» per l’accident. «No hi ha paraules per expressar la meva tristesa i commoció davant el tràgic accident que va arrabassar la vida de Halyna Hutchins, una dona, mare i companya molt admirada per tots nosaltres. Estic cooperant amb la investigació per saber com ha ocorregut aquesta tragèdia», va indicar l’actor al seu perfil de Twitter. L’intèrpret, que també va ferir el director del film, Joel Souza, va afegir que està en contacte amb el marit de la difunta, que també ha parlat amb el diari ‘Business Insider’. «No puc comentar sobre els fets o pel que estem passant en aquest moment, però agraeixo que tots hagin sigut tan comprensius», va dir. Hutchins era d’origen ucraïnès i es va mudar als Estats Units per graduar-se en l’American Film Institute el 2015.

Notícies relacionades

L’incident va ocórrer dijous al ranxo de Bonanza Creek, un escenari en el qual solen gravar nombroses produccions de Hollywood. Durant les jornades de rodatge de ‘Rust’ va compartir diverses fotografies a Instagram, una d’elles amb un escrit que deia: «Una de les millors parts de gravar ‘westerns’ és tenir matins així».

Un error inexplicable

Els professionals del sector tampoc aconsegueixen explicar com una pistola d’attrezzo va acabar causant la mort d’algú. «No hi ha excusa perquè passi una cosa com aquesta», va afirmar Steve Wolf, un expert en armes teatrals, a la cadena CNN. «Si poses un cartutx de fogueig, t’assegures que no hi hagi una bala al final. És buit, és només pólvora i una peça de paper», va raonar. Una arma d’attrezzo pot ser de goma o de debò, però les directrius exigeixen que hi hagi un supervisor amb la comesa exclusiva de revisar l’arma abans d’entregar-la al repartiment.

Temes:

Alec Baldwin