Llibre

Crítica de ‘Punto de cruz’, de Jazmina Barrera: el silenci de les aranyes

L’autora mexicana entrellaça històries de tres adolescents en el seu trànsit a l’edat adulta al seu tercer llibre

Crítica de ‘Punto de cruz’, de Jazmina Barrera: el silenci de les aranyes
1
Es llegeix en minuts
Olga Merino
Olga Merino

Periodista i escriptora

ver +

El tercer llibre de Jazmina Barrera (Ciutat de Mèxic, 1988) insufla saba fresca a la novel·la d’aprenentatge, amb nous codis, mitjançant les històries entrellaçades de tres adolescents –Mílada, Dalia i Citlali– en el seu trànsit cap a l’adultesa, cap a les violències de la vida. La mort sobtada d’una d’elles serveix de fulminant per bussejar entre capes superposades de temps i substància: la transformació del cos, la pèrdua (o alliberament) de la virginitat com a ritu de passada, l’avortament i la decisió respecte de la maternitat, la presa de consciència política i, sobretot, la recerca d’una identitat pròpia.

Notícies relacionades

En el seu camí d’iniciació, la narradora (Mílada / Mila) comparteix amb el lector de ‘Punto de cruz’ el descobriment dels seus referents culturals, de marcat i feliç gust anglo: la música (The Kinks, PJ Harvey), els llibres (les germanes Brontë, Philip Larkin, Angela Carter) o la pintura (el quadro ‘Ofèlia’, del prerafaelita John Everett Millais). També, els viatges: a Londres, a París, a campaments d’alfabetització al Mèxic més pobre, on les tres noies es connecten amb el brodat, amb les tècniques mil·lenàries dels pobles indígenes, i prossegueixen, com aranyes silencioses, teixint la seva amistat entre fils i complicitats.

Un ornament preciós –el dibuix d’una agulla enfilada– separa els paràgrafs de la novel·la d’aquells fragments més assagístics, on Barrera explora la intrahistòria del brodat, des de la mitologia clàssica fins al redescobriment de l’art tèxtil per part dels nous feminismes, seccions que confereixen a l’obra el seu ple sentit. Al cap i a la fi, tot el que mereix perdurar –l’art, l’amistat, l’amor– està fet puntada a puntada.

‘Punto de cruz’

Autor:  Jazmina Barrera

Editorial:  Editorial Tránsito

  240 pàgines. 18,90 €