El procés

¿Com ha sigut elegit Abdulrazak Gurnah Nobel de literatura?

L’Acadèmia Sueca segueix un procés de nominació i selecció que dura tot l’any

¿Com ha sigut elegit Abdulrazak Gurnah Nobel de literatura?

Jonathan NACKSTRAND / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Com ha sigut el procés que ha acabat amb l’elecció d’Abdulrazak Gurnah com a premi Nobel de literatura? L’Acadèmia Sueca segueix unes pautes de nominació i selecció particulars. Vet aquí els passos, que comencen al setembre i acaben amb l’anunci del guanyador l’octubre de l’any següent. 

Invitació a nominar

El Comitè Nobel de Literatura envia, durant el mes de setembre, cartes d’invitació a persones que estan qualificades per nominar per al premi Nobel de literatura. L’Acadèmia Sueca accepta nominacions al guardó fins al 31 de gener. Els noms d’aquests nominadors, així com qualsevol informació sobre ells i sobre els nominats, no es revelaran fins passats 50 anys de l’entrega del guardó. 

¿Qui són les persones qualificades per nominar?

A més dels centenars de persones a qui l’Acadèmia ha enviat invitació per nominar també s’accepten propostes d’altres persones qualificades. El requisit és que ningú pot nominar-se a si mateix, aclareix l’Acadèmia, que estableix quatre categories de nominadors.

1. Els membres de l’Acadèmia Sueca (en són 18) i els membres d’altres acadèmies institucions i societats amb propòsits similars

2. Professors universitaris de literatura o lingüística

3. Anteriors premiats amb el Nobel de literatura

4. Presidents de les societats d’autors que siguin representatives de la producció literària als respectius països. 

Selecció dels finalistes

El Comitè del Nobel de Literatura, compost per quatre o cinc membres, avalua les nominacions i presenta una llista amb les seves recomanacions a l’Acadèmia. Durant el mes d’abril, després d’estudiar les propostes, el comitè selecciona entre 15 i 20 noms del total dels nominats. D’aquests, durant el mes de maig reduirà la llista a cinc finalistes.

Avaluació dels finalistes

Entre els mesos de juny i agost: els membres de l’Acadèmia llegeixen i avaluen el treball dels cinc finalistes i presenten informes individuals dels candidats.

 

Debat i discussió

Durant el mes de setembre, els membres de l’Acadèmia discuteixen els mèrits dels cinc finalistes.

Votació i anunci del guanyador

A l’octubre, l’Acadèmia elegeix el guanyador. El candidat ha d’aconseguir més de la meitat dels vots emesos. S’anuncia el veredicte del guanyador.

El premi s’entrega el 10 de desembre en una cerimònia a Estocolm.