Guardó literari

Beatriz Giménez de Ory guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

El jurat guardona ‘Un hilo me liga a vos’, obra de l’autora madrilenya que combina mites clàssics amb poemes

Beatriz Giménez de Ory guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La professora i escriptora madrilenya Beatriz Giménez de Ory ha sigut guardonada avui amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2021, dotat amb 20.000 euros, per la seva obra ‘Un hilo me liga a vos. Mitos y poemas’, per ser una «una obra singular en la qual es combina l’actualització d’una encertada selecció de mites clàssics amb poemes sobre els mateixos temes ratificant la validesa universal dels mites».

Segons ha informat el Ministeri de Cultura, el llibre de Giménez de Ory (Madrid, 1972), publicat per l’editorial SM, mostra, segons la valoració del jurat, la «possibilitat que els protagonistes continuïn oferint en l’actualitat una imatge en la qual reconèixer-se o en la qual percebre el reflex de qui es coneix». A ‘Un hilo me liga a vos. Mitos y poemas’, afegeix, «ressona la tradició de la lírica clàssica en la mètrica i recursos retòrics dels poemes, de gran bellesa».

«Aquests –apunta el jurat– creen un contrapunt amb la narració pel qual els joves lectors seran capaços de reconèixer al seu torn en altres veus, o en altres arts, les referències als mites que constitueixen un dels pilars de la cultura occidental. Aquest llibre en què s’entremesclen lírica i narració és una proposta d’alt vol i altíssima qualitat literària».

Filòloga i professora

Beatriz Giménez de Ory és Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Madrid i des de 1998 exerceix com a professora de Llengua i Literatura d’Ensenyament Secundari en instituts públics de Castella-la Manxa i Madrid.

A més d’algun treball com a traductora, Giménez de Ory es va iniciar en l’escriptura amb relats per a adults (va obtenir el XI Premi Internacional ‘Círculo Cultural Faroni’ de Relat Hiperbreu el 2003), tot i que aviat va canviar per la literatura infantil. Les seves obres infantils es caracteritzen per estar escrites en vers.

Notícies relacionades

Ha aconseguit també el III Premi Internacional Ciutat d’Oriola de Poesia per a Nens (2011) per ‘Los versos del libro tonto’ i el IX Premi Luna de Aire que concedeix el CEPLI (Centre d’Estudis de Promoció de la Lectura i Literatura Infantil) el 2012 per ‘Canciones de Garciniño’.

El 2014 va aconseguir el Premi Fundación Cuatrogatos, per ‘Bululú’, un guardó que va tornar a aconseguir el 2017 per la seva obra infantil ‘Para ser pirata’ (SM). És coautora a més del projecte educatiu ‘Un día en la ópera’, guanyador del Premi d’Innovació Pedagògica de la Comunitat Autònoma de Madrid el 2006.