Cartell de la 53a edició

Richard Bona i Madeleine Peyroux s’afegeixen al Festival de Jazz de Barcelona

  • Del 20 d’octubre al 10 de març desfilaran per la mostra referents com Chucho Valdés, Maria Schneider i Cimafunk

  • Maria del Mar Bonet, Marco Mezquida, Andrea Motis i Sílvia Pérez-Cruz destaquen entre els artistes locals

BARCELONA. 20.10.2013Concierto de RICHARD BONA en la Sala Barts dentro del Festival de Jazz de Barcelona. FOTO FERRAN SENDRA

BARCELONA. 20.10.2013Concierto de RICHARD BONA en la Sala Barts dentro del Festival de Jazz de Barcelona. FOTO FERRAN SENDRA / Delegaciones

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Richard Bona i Alfredo Rodríguez al capdavant d’un poderós sextet just el dia de l’aniversari del baixista camerunès; l’impactant vocalista cubà Cimafunk, que està arrasant com es va veure en l’últim Grec, i la tornada del vocalista José James destaquen en el cartell definitiu de la 53è edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, presentat aquest migdia a l’antiga seu de l’empresa Damm a Barcelona. Andrea Motis i Sílvia Pérez Cruz amb Javier Colina Trio, en la commemoració del 10è aniversari l’aparició del disc ‘En la imaginación’, també destaquen en el cartell al costat d’una altra vocalista femenina, la canadenca Madeleine Peyroux, que recuperarà ‘Careless love’. A l’estiu ja s’havien anunciat altres artistes reconeguts que actuaran en aquesta pròxima edició: Avishai Cohen, Kenny Garrett, Mary Halvorson, Vijay Iyer, María José Llergo, Cécile McLorin Salvando, Maria Schneider i Chucho Valdés.

La programació arrencarà a la tardor, el pròxim 20 d’octubre, i de manera excepcional acabarà el 10 de març del 2022. Dos artistes de Ses Illes obriran i acomiadaran la mostra. La mallorquina Maria del Mar Bonet es posarà al capdavant d’una ‘big band’ el primer dia del festival i el versàtil pianista menorquí Marco Mezquida l’acomiadarà presentant el nou disc amb el seu trio.

«Escandinàvia, Anglaterra, els EUA... oberts al 100% sense restriccions... És una gran contradicció que aquí fins i tot estiguem al 70% d’aforament a Catalunya. El sector està molt tocat i totes les persones necessitem tornar a la normalitat i poder disfrutar amb un somriure del festival», va destacar Tito Ramoneda, promotor de The Project. Tant els clubs Milano i Harlem, que també acullen una brillant programació en sintonia amb el festival, estan patint. Al Harlem, un dels espais més veterans de la ciutat en lloc de 90 entrades només es permeten 40 persones mentre es mantingui la limitació actual del Procicat. «Estarem sempre al costat de les sales. És una injustícia no deixar-les obrir. Cal posar sentit comú, disfrutar com abans i amb seguretat i mascaretes».

Aquest any el festival està dedicat a George Wein, pianista i promotor de jazz nord-americà mort ahir als 95 anys. Wein va ser fundador del Festival de Newport.

Festa flamenca

També De Cajón!, apartat flamenc del festival, incorpora noms potents. Miguel Poveda serà convidat de luxe del concert de Tomatito ‘Viviré’, un homenatge a Camarón; el guitarrista Rafael Riqueni, en solitari; Antonio Carmona, ex-Ketama, que presentarà una nova proposta en família, realitzada juntament amb les seves filles. I els ‘tocaores’ brillaran en ‘Una noche con solera’, una producció pròpia del festival que reunirà Pepe Fernández, Jerónimo Maya i Rycardo Moreno en una apoteosi de la guitarra. Uns concerts que s’afegeixen als ja anunciats d’Estrella Morente, Dorantes i Chano Domínguez-Diego Amador.

Classes magistrals

Notícies relacionades

La directora del Conservatori Superior del Liceu, Maria Serrat, rebrà aquest any la Medalla d’Or del festival. Les aules i l’escenari del centre s’han convertit des de fa 10 anys en una part vital de la mostra, els quals acolliran concerts i classes magistrals que deixen un pòsit no només en el públic sinó en futurs artistes, com va recordar Joan Anton Cararach, director artístic del festival. En aquesta edició hi haurà 27 concerts i entre els professors brillen destacats cracs com Maria Schneider, Chucho Valdés i Tomatito.

Exposició

Més enllà dels escenaris, el festival col·labora per primera vegada amb el centre KBr de la Fundació Mapfre, que proposa una meravellosa exposició dedicada al fotògraf Lee Friedlander, autor de retrats de figures icòniques de la història del jazz com John Coltrane, Miles Davis, Duke Ellington, Aretha Franklin i Sarah Vaughan.

Temes:

Jazz