INDÚSTRIA EDITORIAL

El Ministeri de Cultura dedicarà 42 milions d’euros de fons europeus a modernitzar el sector del llibre

El foment de la lectura, la renovació tecnològica de les empreses del sector i la sostenibilitat, objectius de les ajudes

ICULT MARIA JOSE GALVEZ  DIRCTORA GENERAL DEL LIBRO

ICULT MARIA JOSE GALVEZ DIRCTORA GENERAL DEL LIBRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’activació dels Fons ‘Next Generation’ de la Unió Europea ja és una realitat i comencen a prendre forma a Espanya. Així ho va explicar María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura d’Espanya, durant la segona jornada del VI Fòrum Edita que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. Gálvez ha detallat els criteris que ha hagut de complir Espanya per obtenir els fons, l’impacte que s’espera dels projectes i en quins eixos es distribuiran els més de 42 milions d’euros atorgats al sector editorial i que hauran d’executar-se abans de desembre del 2023.

Segons Gálvez, els paràmetres que han de seguir tots els projectes finançats «han d’alinear-se amb les prioritats marcades en el Fons de Resiliència i Recuperació de la Unió Europea: promoure la transició ecològica, la transició digital, el creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu, i cohesió social i territorial que permetin establir polítiques per a les generacions futures, «seguint els principis de transparència i inclusió».

Dels 42 milions d’euros que ha rebut la Direcció General del Llibre, 16 milions tenen un impacte directe en el lector a través del foment de la lectura i l’accés als llibres. Però implícitament es veurà beneficiat el sector editorial i equipaments com les biblioteques. «Dedicarem 10 milions a comprar llibres per a les biblioteques –ha dit Gálvez–, 3 milions per a la compra de llibres digitals que alimenten la plataforma eBiblio i 3 milions més a la recuperació i preservació del patrimoni bibliogràfic digitalitzant documents d’accés públic».

Notícies relacionades

Els 26 milions restants es dedicaran a afavorir els diferents agents de l’ecosistema del llibre amb «diferents projectes basats en sis eixos i que tindran impacte en tota la cadena de valor del llibre i en moltes empreses, siguin grans o petites, associades a organitzacions de segon nivell o no».

El primer eix se centrarà en la modernització de les petites i mitjanes empreses del sector «per millorar, per exemple, els processos de distribució, la gestió interna de les empreses o les eines de gestió editorial». El segon i el tercer se centren en l’adopció de la tecnologia punta en el sector així com en la digitalització de continguts i processos. El tercer eix té a veure amb la innovació i el desenvolupament del negoci tenint en compte la sostenibilitat, també ambiental. Les accions de formació també tenen la seva importància en els projectes ja que, com afirma Gálvez «és important crear i dotar-nos d’eines noves que ens ajudin a optimitzar el sector, però encara és més important ensenyar bé com utilitzar-les». En relació amb la formació, Gálvez ha anunciat la creació de l’Escola del Llibre, «un projecte que s’està treballant amb l’àmbit universitari». Finalment, els projectes també tenen un component clar d’internacionalització.