Collita musical de la ‘rentrée’

Doble any: els discos més esperats de la tardor 2021

Mentre la música en directe continua esperant la llum verda definitiva, els àlbums floreixen i registren una allau de novetats

barcelona/gaga33.jpg

barcelona/gaga33.jpg

6
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

La pandèmia ha modificat els ‘tempos’ editorials de molts artistes, de manera que aquesta tardor coincideixen llançaments d’àlbums postergats i produccions de nou encuny, registrades en connivència amb la Covid-19 (o fins i tot inspirades per la nova i canviant realitat). Recorrem les novetats més destacades d’aquesta segona tardor vírica.

 

Els clàssics: els duets d’Elton John i la tornada de Diana Ross

Els clàssics: els duets d’Elton John i la tornada de Diana RossSir Elton John ens diu que ha aprofitat el temps amb ‘The lockdown sessions’ (22 d’octubre), un àlbum que combina versions (Pet Shop Boys, Metallica) amb material propi i que reposa en les trobades amb artistes de variat pelatge: Dua Lipa, Lil Nas X, Eddie Vedder (Pearl Jam), Stevie Wonder o Miley Cyrus. No és l’únic que juga a la desfilada de ‘vips’: ‘Blessings and miracles’, de Santana (15 d’octubre), cita Stevie Winwood, Kirk Hammett (Metallica), Corey Glover (Living Colour), el difunt Chick Corea i el seu vell company de ‘hits’ Rob Thomas (Matchbox 20).

Un altre àlbum concebut a l’era Covid-19 és ‘The bridge’, el nou d’Sting (19 de novembre), tornada al seu pop adult després de l’exercici reggae amb Shaggy, del qual divendres passat es va destapar un agradable avenç, ‘If it’s love’. I ‘Future past’, tornada de Duran Duran (22 d’octubre), del qual ja circula el robust tema funk-pop ‘Invisible’, i en el qual han pres part Graham Coxon (Blur), Lykke Li i Mike Garson, antic teclista de David Bowie.

Aquesta tardor tornarà a la palestra Diana Ross amb ‘Thank you’, el seu primer disc en 15 anys (5 de novembre), elaborat amb el productor Jack Antonoff (Taylor Swift, Lorde, Lana del Rei), així com Robert Plant, l’excantant de Led Zeppelin. Aquest es reuneix amb la cantant de country i bluegrass Alison Krauss a ‘Raise the roof’ (19 de novembre). Abans, aquest divendres, un producte estrany: ‘Spanish model’, d’Elvis Costello, on canta en castellà els temes del seu clàssic ‘This year’s model’ (1978) acompanyat de veus com Jorge Drexler, Fito Páez i Luis Fonsi. Tot i que, en la lligueta dels discos més imprevistos, la grossa és per a ‘Voyage’, primer àlbum d’Abba en 40 anys (5 de novembre). Metal: un ‘Black album’, de Metallica, multiplicat

Diana Ross amb ‘Thank you’, el seu primer disc en 15 anysRobert Plant, l’excantant de Led Zeppelin.Alison KraussMetal: un ‘Black album’, de Metallica, multiplicatEn el camp metaller, Iron Maiden va llançar divendres passat ‘Senjutsu’, i aquesta setmana li toca el torn a l’esbombada reedició del ‘Black album’, de Metallica, en el seu 30è aniversari, paral·lela al llançament del ‘boxset’ ‘The Metallica blacklist’. Un artefacte aquest en el qual 53 artistes adapten les peces d’aquell disc que va introduir el metall d’essències extremes en el ‘mainstream’: assalts sorprenents dels llatins Juanes (la popular ‘Enter sandman’) i J. Balvin, i d’artistes tan diversos com St. Vincent, Phoebe Bridgers, Dave Gahan (Depeche Mode), Mac DeMarco o Miley Cyrus amb Elton John. Ministry rearma el seu metall industrial a ‘Moral hygiene’ (1 d’octubre) i Lordi desafia els seus amb set àlbums simultanis (21 de novembre). I per a aquest hivern s’esperen novetats de Sabaton, Overkill i, potser, Rammstein. Ídols pop: d’Ed Sheeran a Lady Gaga amb Tony Bennett 

reedició del ‘Black album’, de Metallica, en el seu 30è aniversari, paral·lela al llançament del ‘boxset’ ‘The Metallica blacklist’. 53 artistes Juanes (la popular ‘Enter sandman’) i J. Balvin, Ministry Lordi Ídols pop: d’Ed Sheeran a Lady Gaga amb Tony BennettS’acosta l’hora del neocantautor omple-estadis Ed Sheeran, que llançarà el 29 d’octubre el seu quart àlbum, titulat, seguint la seva matemàtica tradició amb el símbol ‘=’ (pronunciï’s ‘equals’). L’anglès pèl-roig en parla com el seu disc d’accés a l’edat adulta, la qual cosa no està malament als 30. L’avenç ‘Visiting hours’ insinua aspiracions místiques amb cor gòspel.

Lady Gaga reprèn la seva entesa amb el venerable ‘crooner’ Tony Bennett (que, als 95 anys, acaba d’anunciar la retirada escènica) a ‘Love for sale’ (1 d’octubre), relleu del debatut ‘Cheek to cheek’ (2014). A diferència de llavors, les cançons són totes del mateix autor, sa majestat Cole Porter. La valquíria country-pop Kacey Musgraves atacarà amb ‘Star-crossed’ (10 de setembre) i Camila Cabello acudeix al clixé de clixés de l’«àlbum més personal» a ‘Familia’, oda als seus ancestres en aquella Cuba que la va veure néixer, d’edició prevista per a l’octubre. Sense data clara hi ha el segon disc de Lana del Rei aquest 2021, ‘Blue banisters’.

Arena alternativa: tornen Coldplay, Low i José González

Arena alternativa: tornen Coldplay, Low i José GonzálezDesprés de l’exòtic-mundialista ‘Everyday life’, Coldplay sembla apostar per un registre pop més reconeixible a ‘Music of the spheres’, disc que sortirà el 15 d’octubre i del qual han transcendit per ara dos temes, el ciberjuganer ‘Higher power’ i el llarg (10 minuts) i simfonitzant ‘Coloratura’. Crida l’atenció la plena incorporació com a productor del Mides suec Max Martin (Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift).

Desplaçant la mirada al territori ‘indie’-‘hipster’-‘alt-rock’ i voltants, novetats de Low (‘Hey what’) i Saint Etienne (‘I’ve been trying to tell you’), tots dos el 10 de setembre, i de The War on Drugs (’I don’t leave here anymore’, 29 d’octubre) i Damon Albarn, cantant de Blur (‘The nearer the fountain, more pure the stream flows’, 12 de novembre). El cantautor suec José González té a punt ‘Local valley’ (17 de setembre), l’australiana Courtney Barnett, ‘Things take time, take time’ (12 de novembre), i el degà britànic Billy Bragg traurà ‘The million things that never happened’ (8 d’octubre). Senyals de James Blake des de la seva òrbita electrònica post-dubstep: ‘Friends that break your heart’, el seu cinquè disc, sortirà el pròxim divendres.

Música urbana: J Balvin vol que el tutegin

Música urbana: J Balvin vol que el tuteginDesprés de l’edició, per sorpresa, de ‘Donda’, de Kanye West, i de ‘Certified lover boy’, de Drake (aquest, divendres passat), el hip-hop serà tot orelles per al nou de Lil Nas X, ‘Montero’ (17 de setembre), en el qual s’entreveuen col·laboracions amb Megan Thee Stallion i, també aquí, Miley Cyrus i Elton John. I s’esperen novetats per a aquesta tardor-hivern de sengles dives del ram, Lizzo i Cardi B.

En la facció llatina, l’alt regaettoner J Balvin centrarà els focus aquest divendres amb el seu cinquè àlbum, ‘Jose’, títol autoreferencial per cobrir un cançoner en el qual el colombià desitja mostrar-se com el mortal amb els peus a terra i no com la superestrella. Disc ple de ‘featurings’ llustrosos, com Dua Lipa, Skrillex, Tokischa, Yandel i Khalid.

Escena espanyola: de Fito i Fitipaldis a Vetusta Morla

Escena espanyola: de Fito i Fitipaldis a Vetusta MorlaEn la música autòctona, primer disc dels bilbains Fito i Fitipaldis en set anys, ‘Cada vez cadáver’ (24 de setembre), amb producció del guitarrista del grup, Carlos Raya. Un llançament pendent des del 2020, ja que la seva gravació va topar amb el confinament.

Vetusta Morla llançarà al novembre ‘Cable a tierra’, obra d’inclinació introspectiva, i Izal no ha precisat encara la data de llançament d’‘Hogar’, prevista per a aquesta tardor. Es preveuen també per a aquest trimestre les novetats de Carolina Durante, Lori Meyers, Malú i Alfred García, així com Nil Moliner, l’àlbum del qual ‘Secreto al que gritar’ sortirà el 22 d’octubre.

En català, tornades de Roger Mas (‘Totes les flors’) i El Petit de Cal Eril (‘N. S. C. A. L. H.’), tots dos el 17 de setembre, i de Joan Dausà (‘Ho tenim tot’, 22 d’octubre). I en la seva pròpia categoria, l’esperat tercer àlbum de Rosalía sembla allunyar-se una mica més enllà d’aquests últims compassos del 2021.

 

Notícies relacionades