Resurrecció musical

Nova York regala als vacunats una setmana de concerts gratuïts plens de llegendes musicals

La ‘Homecoming week’ culminarà dissabte amb un festival a Central Park en què actuaran Bruce Springsteen, Patti Smith, Santana, Elvis Costello, The Killers i Maluma, entre altres

People dance at It’s Time for Hip Hop in NYC, part of the NYC Homecoming Week concerts, in the Bronx, New York City

People dance at It’s Time for Hip Hop in NYC, part of the NYC Homecoming Week concerts, in the Bronx, New York City / Reuters / Andrew Kelly (REUTERS)

5
Es llegeix en minuts

Nova York es va proposar aquest estiu tornar a ser una de les capitals mundials de la música en directe i fer que les ‘jam sessions’de jazz tornessin a ressonar als bars del Greenwich Village, que la salsa i la bachata posessin ritme a totes les cantonades de Washington Heights o que al bressol del hip-hop, el Bronx, la gent torni a cantar icònics temes a plens pulmons. Una gran festa d’una setmana amb concerts per tota la ciutat només per als vacunats semblava el més apropiat.

A la ‘Homecoming week’ (la setmana del retorn a casa) participen des de llegendes del hip-hop com KRS-One o Melle Mel, que van actuar dilluns passat al Bronx, fins a, dissabte a Central Park, estrelles del rock de la categoria de Carlos Santana, Patti Smith, Bruce Springsteen o Elvis Costello, grups indie com The Killers, la Filharmònica de Nova York o els ritmes més llatins de Maluma. Són només uns exemples. Cada dia d’aquesta setmana hi ha grans concerts. Divendres, sense anar més lluny, George Clinton & The P-Funk All Stars actuaran a Queens.

George López, Juan Vélez i Juan Castro no van dubtar a anar dilluns a l’estrena, un festival de hip-hop al Bronx. «Tenim més de 50 anys i aquesta és la música amb què hem crescut, però és la primera vegada que veig en viu alguns dels artistes», ressalta López, que, a més, diu que porten tot l’estiu caçant els diferents concerts a l’aire lliure de la Gran Poma.

Els tres amics aniran a la majoria dels esdeveniments de la ‘Homecoming week’, però se saltaran el megaconcert amb 60.000 assistents a Central Park aquest dissabte. «És massa boig per mi, hi haurà massa gent», recalca Vélez, que té problemes cardíacs i prefereix no jugar-se-la amb la variant delta, que és més contagiosa i pot infectar també els vacunats, tot i que la possibilitat de tenir una malaltia greu continua sent molt baixa. «Ens agrada aquest tipus de concerts, on podem ser prou a prop de l’escenari però no som a la pila del greix», apunta López. I és que en aquest primer concert, prop d’una de les platges del municipi, molts assistents van optar per portar la gandula o improvisar un pícnic a terra. A més dels artistes participants, també es va atrevir a rapejar sobre l’escenari el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer.

Sense vacuna no hi ha música

Al juny l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va anunciar que es dividirien els espectacles, tots en espais oberts, en seccions per a vacunats i no vacunats, però la mesura va ser criticada en l’àmbit local. «Això és un error. Utilitzem esdeveniments com aquests per promoure la vacunació. Aquests han de ser exclusivament per a novaiorquesos vacunats», va tuitejar el regidor i guanyador de l’elecció primària demòcrata per a president del comtat de Manhattan, Mark Levine. Ara els únics assistents que hi poden anar sense haver-se vacunat són els que demostren que no es poden immunitzar per raons de salut o religioses, ja que la llei antidiscriminació els protegeix. No obstant, aquests hauran de mostrar, a més, una prova negativa de coronavirus i hauran de portar mascareta.

Perquè no es quedi ningú sense entrar la ciutat estaciona a l’entrada d’aquests concerts busos municipals en què qui vulgui pot triar entre les tres vacunes que es donen al país (Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson) i emportar-se 100 dòlars, ja que des de finals de juliol la Gran Poma incentiva amb diversos premis els que es punxin. «Si decideixes que et vols vacunar avui pots rebre una injecció i venir al concert», diu una de les encarregades de l’organització de l’esdeveniment i directora de comunicació del Museu Universal de Hip-Hop, Renee Foster. En els esdeveniments d’aquesta setmana també podran entrar els turistes que s’hagin vacunat amb AstraZeneca.

Immenses ganes de música

A Nova York no només sona la música des dels concerts organitzats per la ciutat o les sales que ja han reobert, sinó també als parcs i els restaurants. «Amb l’arribada de la primavera la ciutat va començar a reobrir i ara tinc molta feina», diu el músic de jazz Steve Whipple, que durant la pandèmia es va haver de reinventar i començar a fer classes de baix via Zoom i traduccions.

A més de treballar posant banda sonora al menjar i beure de diversos locals de la ciutat, Whipple va decidir fer concerts setmanals en un parc de Brooklyn. «Vaig dir que hi hauria música en viu cada dimecres i com que les persones tenen ganes de sentir-ne sempre es presenten una mitjana de 20 famílies. Així que vaig crear la meva pròpia sèrie de concerts».

El músic diu que des que va tornar a tocar per a locals alguns amos li han demanat la prova de vacunació i d’altres no. A partir del 13 de setembre serà obligatori, tant per als treballadors com per als clients de restaurants, bars, gimnasos i sales de concerts, ensenyar una prova de vacunació per poder accedir als establiments.

La variant delta

Notícies relacionades

Malgrat que la ciutat va entrar a l’estiu amb molt optimisme, la variant delta ha ennuvolat parcialment l’ambient de festa. A finals de juliol els centres per al Control i la Prevenció de Malalties CDC van tornar a recomanar l’ús de la mascareta tant per als vacunats com per als no vacunats a l’interior a les zones amb casos alts o mitjans de Covid-19, llista en què es troba la ciutat de l’Empire State; no obstant, el tapaboques no és un requisit per als vacunats a l’espai obert.

El festival a l’aire lliure de Watershed (Washington), que es va celebrar del 30 de juliol a l’1 d’agost i en què van participar 20.000 persones, va provocar almenys 210 casos de Covid-19, segons el Districte de Salut del Comtat de Grant. Al de Lollapalooza, que es va fer el mateix cap de setmana a Chicago i en què els 385.000 assistents havien de mostrar una prova de vacunació o un test negatiu de coronavirus, es van donar 203 casos, segons va anunciar el Comissionat de Salut Pública de Chicago el 12 d’agost.