Actuacions memorables

5 concerts històrics al parc

Els Rolling Stones o Simon & Garfunkel van deixar empremta amb actuacions prèvies al festival de dissabte que ve al Central Park de Nova York

The Rolling Stones on stage at their free concert in London’s Hyde Park on 5 July 1969

The Rolling Stones on stage at their free concert in London’s Hyde Park on 5 July 1969 / Mirrorpix (EPC_EXTERNAS)

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Dissabte que ve se celebrarà al Central Park de Nova York un concert gratuït només per a vacunats contra la Covid-19 en què actuaran Bruce Springsteen, Patti Smith, Elvis Costello i Maluma, entre molts d’altres. L’espai públic de grans ciutats ha sigut escenari d’actuacions memorables. Aquests en són alguns exemples.

1965: Beethoven triomfa a Central Park

William Steinberg va dirigir la ‘Novena simfonia’ de Beethoven amb la Filharmònica de Nova York davant la barbaritat de 70.000 persones. Beethoven va guanyar els Beatles a la Gran Poma amb un concert a l’aire lliure amb més assistents dels que anirien dies després a veure el grup anglès a Shea Stadium. Els primers melòmans a arribar al parc van aparèixer a les cinc del matí.

1969: furor stonià a Hyde Park

Els Rolling Stones van sorprendre al centre de Londres el 5 de juliol. Dos dies abans havia mort Brian Jones, guitarrista i fundador de la banda. Mick Jagger va sortir a escena vestit de blanc i va recitar un poema en honor del seu company, mort als 27 anys. Al concert no hi van faltar ‘Honky tonk woman’ i ‘I can get no (Satisfaction)’. El grup va convocar més de 250.000 persones.

1976: fita de Queen a Hyde Park

Per a la banda de Freddie Mercury era important triomfar a la capital del país davant la seva gent. I ho va aconseguir. Més de 150.000 persones van acudir a la cita el 18 de setembre de 1976 per commemorar el sisè aniversari de la mort de Jimi Hendrix. Els integrants de la banda, que havia invertit molt temps i diners en el xou –ells mateixos van posar-hi diners per publicitar l’esdeveniment–, es van sentir com a autèntics herois aquella nit. El concert va suposar un abans i un després per a ells.

1981: ressorgir de Simon & Garfunkel a Central Park

Notícies relacionades

Mig milió de persones va acudir el 1981 al pulmó verd de Manhattan per presenciar la reunió del duo després de la separació. Ni l’èxit d’aquell concert, gravat pel canal HBO, ni el del disc en directe i la gira que van venir a continuació, van servir per mantenir units els creadors de cançons com ‘The sound of silence’, ‘Mrs. Robinson’ i ‘The boxer’.

1991: Luciano Pavarotti, do de pit sota la pluja

La popularitat de l’enyorat tenor va quedar clara amb la seva actuació a Hyde Park. Més de 100.000 amants de la lírica es van mantenir ferms malgrat la pluja durant el concert ofert per commemorar els seus 30 anys de carrera. Només els patrocinadors i VIPS, com els prínceps de Gal·les, estaven en una zona a cobert.

Temes:

Música