Obituari
Mor el dibuixant Carlos Romeu, fundador d’‘El Jueves’ i «pare» de Miguelito
L’humorista gràfic ha mort als 73 anys
El dibuixant Carlos Romeu presenta la seva autobiografia en còmic. /
El dibuixant i humorista gràfic Carlos Romeu Müller, un dels fundadors de la revista satírica ‘El Jueves’ i creador de personatges com Betty i Miguelito, ha mort als 73 anys, segons ha informat la publicació a les xarxes socials. «Hem perdut un pare», afirma ‘El Jueves’ en el seu missatge a les xarxes, en què recorda que Romeu va fundar la revista amb Tom i José Luis Martín.
La publicació destaca també: «Ens deixa un mestre de l’humor gràfic, pare també de personatges com Betty i Miguelito». «Una abraçada, company, allà on siguis», conclou la revista.
Carlos Romeu Müller va néixer el 1948 a Barcelona. Fill d’un empresari català del sector tèxtil i de mare francesa, va iniciar estudis mercantils però els va deixar per començar els d’Arts i Oficis, tot i que tampoc va arribar a acabar-los, i es va dedicar durant la seva joventut a nombrosos oficis amb què es va familiaritzar amb el dibuix i la pintura.
Des del 1972, que va publicar el seu primer còmic, Romeu va col·laborar en uns seixanta mitjans diferents i va participar en la creació de revistes d’humor, com ‘Mata Ratos’, ‘El Jueves’, ‘Nacional Show’ i la segona època de ‘Muchas Gracias’. A partir del 1976 va publicar durant trenta-tres anys a ‘El País’ i la seva revista dominical les vinyetes del seu personatge Miguelito, que prèviament havia sigut rebutjat al ‘Diario de Barcelona’ per considerar-lo nihilista.
Romeu va compaginar aquestes publicacions a ‘El País’ i el seu dominical amb d’altres a la revista ‘Muy Interesante’, a les quals van seguir col·laboracions a ‘Por Favor’, ‘Triunfo’, ‘Interviú’, ‘Play Boy’, ‘Harakiri’ i la francesa ‘Charly Mensuel’.
La seva tasca als mitjans escrits la va compaginar també amb la seva feina a la ràdio, amb Jordi Estadella, i a la televisió, on va ser guionista de més de sis-cents programes, entre els quals, ‘Filiprim’ de TV-3, o ‘Locos por la tele’, amb els dibuixant Tom i Perich. Els tres –Romeu, Tom i Perich– van confeccionar el guió del programa ‘Especial Trinca’, amb el qual TVE va participar al Festival de Montreaux.
El dibuixant va arribar a publicar dotze llibres de còmics i dues novel·les, entre les quals, les que es van editar el 1997 amb els títols ‘Historias de Miguelito’ i ‘Vivo sin vivir en mí’. El 2015 es va fer càrrec de la traducció a l’espanyol de l’exemplar número 1.178 del seminari francès ‘Charlie Hebdo’, amb el qual es commemorava l’atemptat contra la revista ocorregut una setmana abans i en què van morir dotze persones, cinc de les quals, dibuixants.
Notícies relacionadesUn dels primers a reaccionar a la mort de Romeu ha sigut el dibuixant Kap, que ha definit Romeu com «sensible, mordaç, sibarita, entranyable, surrealista, pencaire, refinat, compromès...». «Autor imprescindible de les publicacions de la Transició, consciència crítica d’un parell de generacions mitjançant la veu de Miguelito..., ens deixa per trobar-se amb el seu Tom», ha assenyalat Kap.
També el grup Dibuixants sense Fronteres ha lamentat «profundament» la mort de Romeu, «uno di noi», i ha assenyalat que «sense referents com ell, sense el seu compromís, mordacitat, intel·ligència i ‘savoir faire’ el món és avui una mica més gris, trist i desolat».
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»
- ‘Life Sciences BCN’ Barcelona es conjura per ser capital de les ciències de la salut