Festival d’Estiu de Barcelona Ressenya Una avaluació o crítica d'un servei, producte o esforç creatiu, com art, literatura o una actuació.

‘La casa de los espíritus’ pren vida al Grec

  • La famosa novel·la d’Isabel Allende puja a escena a l’amfiteatre de Montjuïc aquest cap de setmana en un aclamat muntatge dirigit per Carme Portaceli

‘La casa de los espíritus’ pren vida al Grec

Jesús Ugalde

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

‘La casa de los espíritus’ d’Isabel Allende puja a escena per fi al Teatre Grec amb una aclamada versió dirigida per Carme Portaceli, nova directora del TNC, que ha tornat a confiar en Anna Maria Ricart per fer-ne l’adaptació. Juntes ja van treballar en la translació a escena de ‘Jane Eyre’. Jordi Collet, Carmen Conesa, Inma Cuevas, David Fernández ‘Fabu’, Gabriela Flores, Francesc Garrido, Miranda Gas, Borja Luna, Pilar Matas, Guillermo Serrano interpreten els diferents personatges en una obra que recorre quatre generacions d’una saga familiar xilena. «El realisme màgic en el fons és una altra manera de mirar, com el teatre», comenta Ricart per a qui l’adaptació ha suposat tot un repte.

A causa de la seva llarga durada, tres hores d’espectacle, les funcions d’aquest diumenge i dilluns s’han avançat a les 21 hores per adaptar-se a les noves restriccions.

El muntatge, que no va poder estrenar-se en la passada edició del festival Grec dedicat a Llatinoamèrica arriba acompanyat per l’aplaudiment unànime de crítica i públic aconseguit al Teatro Español de Madrid, coproductor de l’espectacle amb Focus i el Grec. La temporada vinent, a partir del novembre, recalarà al Teatre Romea, que actualment acull un altre clàssic del realisme màgic: ‘Pedro Páramo’, de Juan Rulfo, dirigit per Mario Gas, interpretat només per dos enormes actors, Vicky Peña i Pablo Derqui.

Mons oposats

La història de la família Trueba recorre la transformació de Xile des de l’època postcolonial fins a la implantació de la dictadura de Pinochet. El muntatge també incideix en l’auge de l’extrema dreta amb una escenografia amb escassos elements i tres pantalles. «L’obra mostra dos mons, la de la família Esteban Trueba (Francesc Garrido), amb una estructura patriarcal fèrria, i la de Clara del Valle (Carme Conesa), amb una actitud tolerant i progressista», assenyala Portaceli, que encara s’emociona al parlar de la novel·la.

«‘La casa de los espíritus’ és una lliçó de tolerància»

Carme Portaceli

«És una lliçó de tolerància», declara. «Parla d’una altra escala de valors: l’única que permet a cadascú desenvolupar-se i ser feliç com la seva manera de ser, mantenint amb unes lleis de convivència comunes». Totes les dones de l’obra són diferents i representen una força vital plena de llum. «Elles acaben civilitzant Esteban i sense imposar res, i el converteixen en algú més feliç». 

L’autora xilena resident als EUA va donar carta blanca a Portaceli per muntar l’obra, però no ha pogut veure la producció. «Volia que vingués a l’estrena del Grec, però em va dir que en aquest moment de la seva vida, arran de la pandèmia, ha decidit no viatjar més. Vol estar tranquil·la al seu refugi i escriure», explica la directora, que ha optat per una posada en escena en què tot el pes recau en la interpretació dels actors. «Porten gravat a foc dins d’ells el recorregut interior dels personatges».

Pura màgia

Notícies relacionades

Carme Sansa encarna Clara del Valle, la dona que explica la història de la seva família l’esperit de la qual s’apareix a la seva neta (Miranda Gas) al principi de l’obra, en què, com passa a la novel·la, conviuen passat i present, personatges vius i morts. «Hi ha molta màgia en aquest espectacle, i és difícil d’explicar. Cal veure’l», assegura Conesa, encantada del regal d’interpretar un personatge tan meravellós inspirat en l’àvia de l’autora del llibre portat al cine el 1993. «Cada nit tots els actors ens emocionem, i no sabem ben bé què ha passat. Serà la màgia d’Isabel Allende».

L’Argentina i Xile tenien previst acollir la producció. «La meva idea és anar amb tota la companyia com havíem planejat, però la Covid ho ha complicat. M’estan demanant que viatgi i el munti amb altres actors allà. Ja ho veurem», diu Portaceli.

Temes:

Grec Teatre