TURISME

Ruta pels Castells del Loira (I): Curiositats d’un viatge per la història de França

Un itinerari per 23 fortificacions d’una de les destinacions més visitades del país gal

En aquest primer vídeo es fa un recorregut per 12 construccions que sorprenen per la seva majestuositat

3
Es llegeix en minuts

Al llarg de la Vall del Loira hi ha més de 1.000 castells situats al curs mitjà i baix del riu. Aquest racó de França, que és una de les destinacions més visitades del país gal cada any, té la consideració de patrimoni mundial de la Unesco des de l’any 2000 pel seu alt valor cultural, històric i paisatgístic.

Aquesta regió pintoresca ha sigut la llar de reis i reines com Francesc I o la consort de Luís XIII, Caterina de Mèdici, i personatges il·lustres de la història com Leonardo da Vinci. A més, la Vall del Loira destaca perquè té el riu més llarg de França, boscos on perdre’s a admirar la naturalesa i una gran quantitat de tipus de vi per als amants de l’enoturisme

#ExploreFrance

«El que realment importa ara és compartir junts bonics moments als Castells de la Vall del Loira».

La Vall del Loira, a més, compta amb ciutats i pobles amb història on perdre’s i poder allotjar-se com Orléans, Tours, Ambois o Blois. A la regió també es pot visitar el poble més bonic de França (segons la cadena de televisió France 3), que és Sancerre, una localitat situada en el departament de Cher.

Dotze castells per visitar a la Vall del Loira

Dotze castells per visitar a la Vall del LoiraLa primera parada es fa a Sully-sud-Loire, una fortalesa medieval que destaca per la seva fossa, la seva passarel·la i la seva carcassa. A continuació, l’itinerari ens porta a Chambord, potser un dels castells més espectaculars i elegants de la regió Centre-Vall del Loira, un símbol del poder del rei Francesc I i un dels castells més increïbles del renaixement.

Sully-sur-Loire a vista d'ocell

/ Albert Falcó

La tercera parada és Blois que va ser residència de 7 reis i 10 reines de França durant el Renaixement. La seva arquitectura va del gòtic al clàssic, amb una espectacular escala de cargol que destaca entre la resta d’elements. 

Per la seva part, el castell de Cheverny és el preferit dels amants de Tintin. L’autor d’aquest còmic, Hergé, es va inspirar en la seva imatge per crear el castell de Moulinsart, que apareix en les aventures d’aquest intrèpid periodista. Precisament, una de les sales del palau acull una exposició sobre el personatge.

El castell de Cheverny va inspirar Hergé per crear el castell de Moulinsart

/ Albert Falcó

Una altra fortalesa amb gran presència és la de Valençay, vinculada al diplomàtic francès Talleyrand, un gran aficionat a l’estètica i al bon viure. En aquest cas és fonamental provar els formatges i els vins de la regió, que compten amb denominació d’origen.  

Un dels Castells del Loira més visitats és el de Chenonceau, anomenat el castell de les dames, una obra mestra del renaixement amb un estil elegant i femení que revela la influència de les grans dames en la història. A mitja hora amb cotxe hi ha Chaumount-sud-Loire, que acull un festival de jardins que és referència mundial en el paisatgisme i la jardineria.  

Leonardo da Vinci està vinculat amb dos castells del Loira. D’una banda, Clos Lucé, als jardins del qual hi ha reproduccions dels invents d’aquest geni renaixentista i, d’altra banda, el Castell Reial d’Amboise, on està enterrat. 

Al castell de Clos Lucé hi ha una exposició de reproduccions d'invents de Leonardo da Vinci



/ Albert Falcó

La ciutadella de Loches és un valuós testimoni de l’arquitectura militar del segle XI. La seva torrassa és avui dia un dels conjunts més ben conservats de l’època romànica. La destinació és ara Villandry una fortalesa amb accent espanyol, ja que el va comprar el doctor Joaquín Carvallo el 1906. La seva família regenta la propietat del castell que es caracteritza per uns jardins espectaculars. Aquesta ruta pel Loira acaba al castell de Langeais, on es van casar Anna de Bretanya i Carles VIII, un casament que va ser crucial per a la història de França. 

Tres activitats per fer a la Vall del Loira

1.El Loira amb bicicleta: La Vall del Loira compta amb una ruta de 900 km per als amants de la bicicleta. A través de vies ciclistes i poc transitades, l'itinerari segueix el curs del riu entre Cuffy i Saint-Brévin-els-Pins. 

2.Ruta dels vins: La regió és una de les més importants del país pel que fa a l'enoturisme. En els 300 km que separen Blois i Nantes les vinyes són els protagonistes amb una gran varietat de vins.

3.En canoa pel Cher: Una opció per als amants de l'esport aquàtic és la ruta en canoa pel riu Cher. Amb aquesta activitat es pot gaudir dels paisatges meravellosos de voltant i passar per sota dels arcs del castell de Chenonceau.