Canvis al Govern

Un sector cultural arrasat per la pandèmia, el gran repte d’Iceta com a ministre de Cultura

  • El nou ministre recull la cartera de mans de José Manuel Rodríguez Uribes i haurà de fer front a un bon grapat de problemes dins de les diferents indústries culturals

Un sector cultural arrasat per la pandèmia, el gran repte d’Iceta com a ministre de Cultura
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El nou ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha pres possessió del càrrec aquest matí en un acte celebrat a la seu ministerial en què ha rebut la cartera de mans del seu predecessor, José Manuel Rodríguez Uribes, i en què també ha sigut present la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. 

El fins ara ministre de Política Territorial passarà a ocupar-se dels problemes d’un dels sectors més colpejats per la pandèmia, amb un bon grapat de fronts oberts, entre els quals el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència o l’Estatut de l’Artista, així com intentar recuperar la confiança de les diferents indústries culturals després de la gestió d’Uribes durant el seu any i mig en el càrrec, que ha sigut durament criticada.

«Em toca culminar la teva feina en molts terrenys. No vas poder fer tot el que volies a causa de la pandèmia», ha dit Iceta referint-se al seu predecessor i a les seves tasques pendents, com la llei de mecenatge, el ‘hub’ audiovisual, els incentius fiscals i el recolzament als creadors. A més, entre les seves funcions hi haurà la proposta i execució de la política del Govern en matèria de promoció, protecció i difusió del patrimoni històric espanyol, dels museus estatals, de les arts, del llibre, de la lectura i la creació literària, de les activitats cinematogràfiques i audiovisuals, així com l’impuls de les accions de cooperació cultural tant al nostre país com a l’estranger. 

Així mateix, li correspon la proposta i execució de la política del Govern en matèria d’esport. Sobre aquesta qüestió ha declarat que intentarà fomentar la pràctica esportiva des de les escoles (ha inclòs una broma sobre el seu estat físic), que estimularà l’esport femení i lluitarà contra l’homofòbia. Un dels seus primers actes oficials serà precisament acudir als Jocs Olímpics de Tòquio. 

Sense experiència al sector

Miquel Iceta, igual com Uribes, no té experiència al sector, com sí que la tenia José Guirao, el primer dels ministres de l’era Sánchez i el que menys temps va estar en el càrrec malgrat ser dels més valorats en totes les disciplines culturals que engloba el ministeri. 

Notícies relacionades

En el seu discurs Iceta s’ha compromès a donar un renovat impuls a la cultura i l’esport perquè Espanya passi de ser una potència a una superpotència al món. Per a això s’ha reafirmat en el diàleg i a considerar Espanya de forma integradora. «És un país de creadors, amb una llengua comuna vital i poderosa», ha dit. Això no vol dir que no hagi reivindicat el federalisme cultural i el caràcter plurilingüe del nostre país saludant en totes les llengües cooficials. 

També s’ha referit durant la seva compareixença a l’assassinat homòfob de Samuel Luiz a la Corunya. «He intentat buscar definicions de ‘cultura’ i n’hi havia tantes que m’he marejat i me n’he fet una: és el que respirem junts, el que ens converteix en comunitat. Units en la diversitat, lliures, per ser els qui som, per compartir, debatre, dissentir, ensenyar i aprendre. Només un país culte pot ser un país lliure. És el contrari a la barbàrie, implica tolerància, respecte i convivència».