Polèmica

‘El Jueves’ i la «banda d’esbirros de Vox»

  • El tuit de Vox assenyalant l’editor d’‘El Jueves’ provoca una onada de repulsa contra el partit d’extrema dreta

  • El director de la revista satírica i un dels dibuixants de les vinyetes que tant han molestat la formació ultra opinen sobre l’amenaça dels que consideren una «banda d’esbirros»

‘El Jueves’ i la «banda d’esbirros de Vox»
6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El tuit de Vox parla per si mateix. No s’hi ha d’afegir gaire cosa. I els suports que estem tenint de companys i de molta més gent també ho diuen tot. És bo que hi hagi una resposta clara, unànime i directa de rebuig contra aquestes actituds feixistes. Crec que el tuit és una maniobra de distracció de Vox per canviar de tema davant les severes acusacions que han rebut per instigar l’odi envers minories i cap a homosexuals. És una manera de fer creure que ells també són víctimes». Es pronuncia així el dibuixant Guille Martínez-Vela, director d’‘El Jueves’, en declaracions a aquest diari després que aquest dimarts el partit d’extrema dreta assenyalés directament en el seu compte de Twitter Ricardo Rodrigo Amar, editor del grup RBA, que edita la veterana revista satírica, assegurant que aquesta «difon odi» i apuntant que se li poden «exigir responsabilitats quan el vegin sortir del seu despatx de la Diagonal de Barcelona». 

Per a Martínez-Vela, el fet de pràcticament posar l’editor a la diana traspassa línies vermelles. «És una cosa típica d’esbirros i és al que ja ens tenen acostumats. I el preocupant és que ens hi acostumem», alerta. Per part d’RBA, ni l’editor ni l’empresa editorial realitzaran cap declaració ni resposta a Vox, afirma a aquest diari un portaveu del grup, que assumeix que «no és la primera vegada» que reben amenaces. En la memòria hi ha l’agressió a l’exdirectora d’‘El Jueves’ Mayte Quílez, a la qual el 2016 un encaputxat va donar un cop de puny davant el portal de casa seva a Barcelona després d’una portada de la revista contra l’auge del feixisme.

 

Tot i que Vox després negués que la seva intenció amb el tuit fos apuntar a l’editor d’RBA, alguns dels seus seguidors saltaven a l’arena, com la diputada Carla Toscano, que va tuitejar: "@eljueves , aquí la única basura sois vosotros".

Però a les xarxes, el que més ha generat el tuit és una creixent onada de reaccions d’indignació contra el partit de Santiago Abascal i Javier Ortega Smith i de solidaritat amb la revista. Des d’un comunicat d’‘El Mundo Today’, on el mitjà digital satíric avisa que «aquesta amenaça» marca «una línia vermella» i «té com a objectiu últim acovardir la llibertat d’expressió d’editors, amos de comunicació, humoristes, artistes i, en definitiva, de qualsevol ciutadà», fins al manifest ‘Vinyetes contra el feixisme’, on el món del còmic convida a adherir-s’hi, passant per la revista ‘Mongòlia’, Reporters sense Fronteres o la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), entre d’altres. I a títol personal, multitud d’autors i gent del món de la cultura, entre els quals, Albert Monteys, Manel Fontdevila, Mayte Quílez, José Luis Martín, Santiago Segura o Carla Berrocal, però també des de l’edició, el periodisme i la política.     

La Pandilla Voxura

Les vinyetes d’‘El Jueves’ que han provocat el tuit –una sèrie de cromos satírics amb el títol de ‘Pandilla Voxura’, evocant la popular Pandilla Basura dels 80, en les quals els dibuixants Raúl Salazar i Juanjo Cuerda parodien diversos líders de Vox–, les van publicar el febrer passat i les han anat reflotant a la web en obert, recorda Martínez-Vela. En un tuit la revista animava aquest dilluns a veure els cromos –«¡Descobreix i col·lecciona a la fastigosa Pandilla Voxura al complet!». «Ara crec que s’hi han aferrat perquè els venia bé dir que fomentem l’odi contra ells i fer-se les víctimes. En aquest tuit saben molt bé què diuen i què entendran els seus seguidors incondicionals, igual que va fer Trump davant l’assalt al Capitoli. Si saps com comunicar no t’és necessari ser més explícit. I la justícia hauria de saber llegir aquestes intencionalitats –opina el director–. Però crec que la justícia té un biaix molt fort. Ho hem vist davant el cartell de Vox dels ‘menes’ que els jutges no veuen que sigui constitutiu de delicte d’odi o de discriminació, tot i que a mi em sembli obvi. En el seu escrit només els falta demanar el vot per a Abascal».

A Salazar no el sorprenen les amenaces, que tant a la revista com a ell en el seu compte particular de Twitter són tristament habituals. Fins i tot des de comptes anònims han assenyalat el seu fill.

«Aquest partit es comporta més com una banda de carrer d’esbirros, que assenyalen i llavors els seus simpatitzants hi acudeixen. El sorprenent és que ho facin des del compte oficial i no per exemple des del compte d’una seu del partit, amb la qual sempre poden al·legar una patinada. I el preocupant és que la societat pugui acceptar-ho com una cosa normal. Estem normalitzant l’assetjament mediàtic. Si el normal a Twitter és insultar i la gent ho fa habitualment, és normal que els que els segueixen pensin que els representa i que no hi ha motiu per censurar», considera el coautor de la Pandilla Voxura.   

Vox es comporta més com una banda de carrer d’esbirros, que assenyalen i llavors els seus simpatitzants hi acudeixen

Raúl Salazar

«Si no diem res el discurs de Vox continuarà avançant –avisa Martínez-Vela–. És necessari desarticular els seus arguments i les seves tècniques de posar les emocions davant de la raó, de desinformar amb notícies falses a WhatsApp o xarxes... en això són els reis. A Alemanya o França veiem que l’extrema dreta comença a punxar. Per això cal continuar plantant-los cara amb el debat, contraposant arguments i desemmascarant-los, fent que la gent s’informi bé. Crec que hi ha molta gent que recolza aquest partit i que no és conscient del que significa. Gent que pensa que dir-los totalitaris o feixistes és un insult gratuït. Però són un perill i van guanyant espai en el debat públic amb les seves tècniques intoxicadores». Per això, coincideix Salazar, «és necessari que la resposta social deixi empremta i que això es noti en les pròximes eleccions perquè es vagi desinflant». 

Atemptat i mur de contenció

Notícies relacionades

No és la primera vegada que l’extrema dreta espanyola amenaça un mitjà satíric. Només recordar que el 1977 intimidacions d’aquest tipus, per una portada sobre Franco, van culminar en la bomba enviada pel grup ultra Triple A a la redacció de la revista ‘El Papus’ a Barcelona, en què van matar el conserge i ferir diverses persones més. O, com assenyala Salazar, quan el 1940 Franco va afusellar l’editor valencià Vicent Miguel Carceller i el dibuixant Carlos Gómez, ‘Bluff’, per unes vinyetes satíriques a la revista ‘La traca’.

«La millor manera de demostrar que no puguin vèncer-nos o torçar-nos és continuar fent el que fem», afirmen els dos dibuixants, ja preparant el pròxim número de la revista .«Ells ens donen molta carnassa», conclou Salazar. 

Temes:

RBA Vox El Jueves