Radiografia

El cine català va perdre gairebé el 75% dels espectadors a causa de la pandèmia

  • El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha presentat aquest dimecres un informe anual en què s’analitza l’impacte de la Covid-19 en el sector cultural a Catalunya

El cine català va perdre gairebé el 75% dels espectadors a causa de la pandèmia
4
Es llegeix en minuts

El sector cultural ha sigut, sens dubte, un dels grans perjudicats per la crisi sanitària que ha fuetejat Espanya l’últim any i mig. Teatres, cines i sales de concert s’han vist sotmesos a unes dures restriccions que anaven variant segons com avançava la pandèmia: amb les persianes abaixades durant mesos, amb aforaments molt restringits i amb ajudes insuficients per les quals s’han manifestat en més d’una ocasió. Aquest dimecres, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) ha presentat el seu informe anual en el qual analitza el veritable impacte que el Coronavirus ha tingut sobre la cultura. També ha proposat un pla d’estímul de la demanda i una intervenció d’urgència per mantenir l’estructura cultural actual.

Un atur del 20% entre els seus treballadors

El cessament d’activitats per a aquest sector ha deixat darrere de si una estela d’atur que ha afectat fins a un 20% de les persones que es dedicaven al sector de la cultura. unes xifres que empitjoren quan hi afegim el 10% que ha estat, o continua estant, en situació d’erto. Una crisi que també ha afectat els artistes, que s’han vist obligats a retardar l’estrena de les seves obres, pel·lícules o llibres. En total, gairebé la meitat de treballadors del sector (un 42% per ser exactes), ha vist com el coronavirus obligava a reduir el seu ritme de treball.

El cine i la música, els més afectats

La caiguda de l’activitat cultural ha deixat grans pèrdues a gairebé tots els sectors, però despunten els cines catalans, que el 2020 van perdre gairebé 15 milions d’espectadors, cosa que representa gairebé un 75% dels gairebé 20 milions que van tenir l’any anterior. També ha vist reduïda la seva recaptació, que després de mesos amb les persianes abaixades s’ha reduït, previsiblement, en un 73,6%.

Una altra de les grans afectades ha sigut la indústria de la música, i és que el tancament de sales de concert, una de les artèries principals de la indústria discogràfica, ha suposat una pèrdua del 87% de la facturació i el 94% d’espectadors respecte al 2019, segons apunten els càlculs realitzats per l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers. Tampoc s’escapen d’aquestes pèrdues les editorials, les exposicions culturals i els museus, dels quals encara no es disposen dades oficials.


Creix el desenvolupament de videojocs

La indústria del videojoc és de les poques que ha aguantat a la perfecció l’envit de la pandèmia. Potser per la situació de confinament, i que no requereix de punts físics com el teatre o el cine per desenvolupar-se amb certa normalitat, les últimes dades presentades pel Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs indicaven que el 75% d’empreses del sector no havien percebut pèrdues i s’auguraven més guanys que al 2019. Segons l’informe presentat aquest dimecres pel CoNCA, la facturació de les empreses catalanes de videojocs també s’ha incrementat en un 11%, sent dels pocs sectors que han millorat malgrat la situació sanitària.

Caiguda de la demanda

Malgrat els esforços per part de les organitzacions culturals per reforçar els seus serveis de forma virtual, la demanda es va veure «greument afectada» durant l’últim any. Segons indiquen les dades presentades aquest dimecres, la demanda d’activitats presencials s’ha reduït en un 68%, mentre que la venda de béns culturals es queda a prop, amb una reducció del 64%. En total, la gran majoria –més del 80%– d’organitzacions o empreses que es dediquen al sector cultural han declarat haver tingut pèrdues aquest any i les previsions per al 2021 mostren que els seus ingressos continuaran sent inferiors als que es van obtenir en prepandèmia.

Una lenta tornada a la normalitat

El CoNCA assenyala que «el que inicialment podia sembla un cessament d’activitats puntual, ja s’ha convertit en una crisi en tota regla». Després de la lenta desescalada de l’activitat cultural, que no ha sigut lineal, sinó que ha anat variant a mesura que retrocedien o avançaven els contagis, un 13% de les empreses dedicades a la cultura no han sigut capaces de reobrir després del final de les restriccions. Les més afectades han sigut les petites i mitjanes organitzacions, que en molts casos s’han vist obligades a reduir costos per mantenir-se a la superfície.

Les previsions per al 2021 mostren que aquesta tendència a la baixa continuarà. Gairebé la meitat d’organitzacions (un 44%) preveu una recuperació lenta per als seus negocis i el 35% patirà «fortes afectacions» que, en molts casos, podrien suposar el tancament total. El segon semestre del 2021 serà clau per determinar la recuperació del sector, en el qual s’assumeix un retorn progressiu a la normalitat amb el final dels aforaments restringits i altres mesures anàlogues.