Mort el dia 24

Cap representant del Govern en l’enterrament de Xavier Folch

Cap representant del Govern en l’enterrament de Xavier Folch
1
Es llegeix en minuts

L’editor, polític i escriptor Xavier Folch ha sigut enterrat aquest dissabte al Tanatori de les Corts, entre familiars i amics, i sense cap representant de la Generalitat.

Exdirector de l’Institut Ramon Llull, que promou la cultura catalana a l’exterior, i fundador de l’Editorial Empúries, Folch va ser un destacat lluitador antifranquista i referent del catalanisme cultural, així com un dels grans noms de l’edició a Catalunya, tant en castellà com en català.

Militant del PSUC, participant en la Caputxinada, o diputat al Parlament de Catalunya en la primera legislatura (1980-84), va estar molt vinculat a l’òrbita socialista, en especial a la de Pasqual Maragall. Va ser també assessor de la Junta de la Fundació del FC Barcelona.

La mateixa consellera de Cultura, Natàlia Garriga, es va referir a Folch com un «referent de la cultura catalana, un editor amb un criteri impecable, un intel·lectual compromès i mentor», el dia de la seva mort, el 24 de juny passat.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, el va recordar com una de les «grans figures del món editorial català, compromès amb la llengua, la literatura i la lluita contra la dictadura franquista», i la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, com a referent de la cultura amb gran compromís amb la política i la societat catalana.

Notícies relacionades

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va reivindicar l’editor com un «home digne, íntegre, culte, dels imprescindibles del país», i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, l’ha erigit com a defensor dels drets i llibertats democràtiques.

Al recordatori del seu enterrament, la família va seleccionar un poema que li va dedicar Joan Vinyoli, «La mesura d’un home».