Unió bomba

El Guincho escull Beny Jr

  • El productor canari s’alia amb un dels talents del moment, el raper de l’Hospitalet Beny Jr, en la ‘mixtape’ ‘Samurai’.

  • «És pur estil, li surt natural, sense forçar. És un artista súper versàtil i especial», analitza el múltiple guanyador de Grammy llatí.

El Guincho escull Beny Jr
4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No és casualitat que el seu nom estigui en dos dels millors discos fets aquí de la dècada passada. Ell firma ‘Pop Negro’ (2010) i és el col·laborador imprescindible de Rosalía en ‘El mal querer’ (2018). Déu n’hi do. El productor canari El Guincho (Pablo Díaz-Reixa) és un avançat al seu temps amb ull clínic per al talent que està naixent. L’ha vist ara en una de les veus sens dubte més potents de la seva generació: la del raper de la Florida (l’Hospitalet de Llobregat) Beny Jr. I ara tots dos publiquen aquest divendres 25 de juny la ‘mixtape’ ‘Samurai’, editada amb el nou segell del canari, Rico. El productor, de 37 anys, ha escollit Beny Jr per al primer llançament de la seva firma, una nova via en la qual poder canalitzar el talent.

Amb 22 anys, Beny Jr, d’ascendència marroquina, és molt més que el col·lega que va animar el fenomen Morad perquè comencés a cantar. Un 2020 intensíssim (amb les ‘mixtapes’ ‘Trap and Love’ i ‘30’ i un bon grapat de ‘singles’) l’ha acabat de col·locar al centre radar. «Morad i Beny Jr són dos artistes increïbles i únics en la seva generació», opina El Guincho en conversa amb aquest diari. Doncs sí, dos dels portents de la música actual a Espanya són amics i d’un lloc tan singular com la Florida.

Allà molts s’hi han fixat. Sense anar més lluny, un dels grans capos del trap llatí, el porto-riqueny Myke Towers, ha demostrat públicament devoció per la cançó de Beny Jr, ‘Fajos’. La va cantar a pulmó en un directe a Instagram i va llançar a l’aire una proposició: la de fer un ‘remix’ del tema.

Beny és un noi discret, prefereix estar en silenci. També raciona molt la seva presència a les xarxes socials i s’ha aficionat a la mascareta, peça que li ofereix la possibilitat d’ocultar part del seu rostre. Així vol mantenir-se per ara mentre el seu treball va fent créixer la seva figura, tot i que la seva dimensió és tal que ja costa de tapar. «Li està donant rang a uns estils de música en espanyol que abans no el tenien», comenta El Guincho sobre Beny Jr.

«Beny Jr li està donant rang a uns estils de música en espanyol que abans no el tenien»

El Guincho

Gran potencial

A ‘Samurai’ hi ha tots aquests estils: molt present està el drill, subgènere del rap puixant des dels barris i en el qual el de l’Hospitalet és un primer espasa afiladíssim. Però també trap, afrobeat, i fins i tot ‘beats’ de reggaeton. I sobretot, hi ha futur (d’allà sembla que vinguin les seves bases). «Beny és pur estil, li surt natural, sense forçar. És un artista superversàtil i especial, amb un rang de ‘bpm’ enorme», analitza el múltiple guanyador de Grammy llatins. «S’encaixa sense esforç en qualsevol tempo i manté la seva essència. Després té una oïda molt exigent amb els ritmes, cerca sonar diferent, nou, desafiaments», afegeix.

‘Samurai’ és un desplegament de tot això al llarg de 12 cançons (sense cap col·laboració) produïdes des del futur. El resultat és un disc amb cançons tan diferents com l’encaramel·lada ‘Baby’ o la reivindicativa ‘Blbala’. «És una mostra del gran potencial de Beny», conclou el de Las Palmas de Gran Canària.

El Guincho, que fa poc ha canviat el seu centre d’operacions de Barcelona a Miami –«vaig a qualsevol sessió per aquí i poso les seves cançons amb orgull»–, explica que va ser el productor Fake Guido (també present a ‘Samurai’) qui li va parlar per primera vegada de Beny Jr.

Van quedar un dia a l’estudi i van veure que la unió anava quallant de manera natural. «Ell sempre porta codis nous a cada sessió. Treballant és rapidíssim, traient la idea, tirant la lletra... Orgullós, com ha de ser, de deixar-lo sempre perfecte, implicar-se en la música i en l’arranjament», explica l’artista canari.

Vida desgavellada

Notícies relacionades

Beny Jr és tan opac de vegades com transparent amb el que és: coneix els carrers i els seus codis. Als 18 anys va passar per embolics vitals que el van fer passar algunes temporades tancat en un centre penitenciari. Tot això es plasma en la seva música, que li va ensenyar un camí pel qual transitar segur. A ‘Chico de la calle’ (2019) deia: «Lo que hicimos fue solo por dinero; ahora soy cantante y de la calle yo me alejo; ya no soy maleante y me tiran fotos desde lejos». Poc més que afegir.

Recordarà aquest divendres quan amb una vida desgavellada un dia li va plantejar a un amic seu una sortida endavant: «Morad, ¿perquè no cantem?». I aquí hi són tots dos, un divendres que no és qualsevol: Beny Jr treu un àlbum fet mà a mà amb El Guincho i Morad llança un ‘remix’ d’un tema amb Ozuna, Soolking i AriBeatz.