Dol en la cultura

Mor l’editor Xavier Folch als 83 anys

  • Ha sigut un dels grans de l’edició a Catalunya i destacat lluitador antifranquista

  • «Et devem tant, Xavier...», ha assenyalat Jordi Sànchez a Twitter

Mor l’editor Xavier Folch als 83 anys
3
Es llegeix en minuts

L’editor, escriptor i polític Xavier Folch i Recasens, fundador de l’editorial Empúries el 1983, ha mort aquest dijous als 83 anys. Destacat lluitador antifranquista, se’l considera un referent del catalanisme cultural en els anys de la Transició i ha sigut un dels grans de l’edició a Catalunya.

Nascut a Burgos el 1938, es va llicenciar en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, i va iniciar la seva trajectòria com a editor l’any 1968 a Ediciones Ariel i va ser cofundador, el 1976, de l’editorial Crítica, especialitzada en ciències socials. En un acte d’homenatge celebrat el 2008, quan va complir 70 anys, va rememorar quan el 1983, juntament amb un grup d’amics com Miquel Horta, al qual li acabava de tocar una quiniela, Pere Portabella, Enric Folch i el pintor Antoni Tàpies, van decidir unir-se per crear una nova editorial en català, Empúries, el primer títol de la qual data del 1984. Folch recordava llavors els primers llibres que va editar del poeta Joan Vinyoli, així com altres d’un llavors novell Josep Maria Fonalleras o del valencià Josep Palacios.

Editor imprescindible

En declaracions a Efe, l’actual editor d’Empúries, Josep Lluch, l’ha considerat com un «editor imprescindible, perquè al capdavant d’Empúries va fer un paper molt diferent del d’altres segells del moment, a l’apostar per una editorial moderna amb la prioritat que connectés la cultura catalana amb la modernitat internacional».

Segons el seu parer, al llarg de la seva trajectòria va potenciar «autors catalans amb un nivell d’exigència important i els va voler connectar amb els corrents i autors que despuntaven fora». Sempre, ha prosseguit Lluch, «va valorar els autors inquiets, que aportaven coses noves, fixant-se en escriptors com Enric Casasses, Biel Mesquida o Josep Maria Fonalleras».

Per a Josep Lluch, Xavier Folch «és la persona que agafa la tradició Noucentista i la posa al dia, l’actualitza, sempre partint del treball ben fet, l’obra que queda, la modernitat».

Militància política

Tampoc ha deixat passar la seva «militància social i política», militant del PSUC, participant a la Caputxinada, o diputat al Parlament de Catalunya en la primera legislatura (1980-84), quan va abandonar el partit. Entre els anys 2004 i 2006 va ser nomenat pel Govern presidit per Pasqual Maragall, del qual va ser molt amic, director de l’Institut Ramon Llull, on va treballar perquè la literatura catalana fos la convidada d’honor de la Fira del Llibre de Frankfurt l’any 2007.

Va formar part entre els anys 2007 i 2013 del consell editorial de Grup 62 i, segons Josep Lluch, amb qui mantenia un contacte constant, que ha disminuït l’últim any per la pandèmia de coronavirus, tot i que estava en un segon pla «estava al cas de tot».

En la seva trajectòria també va ser director de la revista Nous Horitzons i membre de la junta del Gremi d’Editors de Catalunya, a més de president de la Fundació Catalunya Segle XXI i membre del consell assessor de la Fundació de Futbol Club Barcelona. El 2015 va firmar un manifest en recolzament de Barcelona en Comú.

Posseïdor de la Creu de Sant Jordi des de l’any 2003, estava casat amb Dolors Folch i era pare del també editor Ernest Folch.

Jordi Sànchez: «Et devem tant»

Notícies relacionades

Tot just conèixer-se la seva defunció, després que el seu amic Jordi Sànchez, acabat d’indultar pel Govern espanyol, ho hagi donat a conèixer a través del seu compte de Twitter, nombrosos amics i personalitats de la cultura catalana han mostrat la seva pena.

Sànchez ha revelat que ahir a la nit mateix va escoltar «un home immensament feliç al saber-nos lliures. Ell ha sigut una gran persona. Home digne, íntegre, culte. Un dels imprescindibles del país. Avui l’alegria d’ahir s’ha tornat tristesa. L’amic Xavier Folch, ens ha deixat. Et devem tant Xavier...».

Temes:

Llibres