Laboratori artístic

El nou rumb experimental de l’Arts Santa Mònica

  • Enric Puig, nou director del centre, presenta un mètode de treball més participatiu i coral, que reivindicarà la investigació artística

  • Una quarantena d’artistes treballaran cada quatre mesos en un tema obert, els primers dels quals es concretarà el 24 de setembre a la mostra ‘Una exposició sobre l’exposició’

El nou rumb experimental de l’Arts Santa Mònica
2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El febrer passat, Enric Puig Punyet arribava com a nou director a l’Arts Santa Mònica amb l’objectiu de convertir en «referent de les arts contemporànies» un centre orfe des que el 2017 la Conselleria de Cultura de la Generalitat cessés Jaume Reus, que havia manifestat el seu malestar pels continus canvis de rumb que aquesta imprimia a un espai d’erràtica trajectòria, amb predecessors com Josep Miquel Garcia, Ferran Barenblit, Vicenç Altaió i Conxita Oliver. Aquest dimarts, Puig, acompanyat de la nova consellera de Cultura, Natàlia Garriga, tots dos en la seva primera roda de premsa, ha donat algunes pistes del nou canvi de rumb que capitanejarà, ha recalcat, amb un mètode «que trencarà el treball jeràrquic, sacsejant la típica estructura piramidal i fent que sigui més coral i participatiu». 

Puig ha anunciat aquest nou «reset» al centre del final de la Rambla de Barcelona per convertir-lo en un laboratori pluridisciplinari que, a més de la producció i l’exposició, «reivindicarà la investigació i l’experimentació artística, posant els artistes a treballar junts». Per a això compta amb un pressupost prorrogat del 2020 d’1,2 milions d’euros (el 2016 era de 3,2 milions). 

Exposició sobre l’exposició

La idea és que totes les plantes expositives de l’edifici, declarat Monument Historicoartístic d’interès nacional, s’interconnectin amb el recuperat claustre, que serà «l’element central», i es farà més visible reobrint els balcons sobre els arcs gòtics i el modern ascensor i arcs blancs. Al seu voltant, l’Arts se centrarà, «cada quatre mesos, en una temàtica oberta en la qual treballaran 10 artistes de diferents disciplines i edats amb obres de nova producció», ha explicat Puig. 

Notícies relacionades

Així, el pròxim 24 de setembre presentaran la primera mostra, titulada ‘Una exposició sobre l’exposició’, «un projecte col·laboratiu» que es preguntarà sobre què significa exposar i què implica per a l’artista exposar-se. Durant 16 setmanes «generarà diferents lectures i capes discursives al públic», provocant la participació ciutadana. Els artistes d’aquest primer cicle seran Roger Bernat, Jordi Guillumet, Mònica Rosselló, Joana Moll, Mariona Moncunill, Antoni Muntadas, Roc Parés, Victoria Sacco i Mario Santamaría, amb la col·laboració de Valentina Alvarado, Carlos Vásquez i els festivals IF, Mixtur, Out-side i Panoràmic.  

En paral·lel, hi haurà 20 artistes convidats, elegits via convocatòria pública, i amb beques d’onze mesos, de setembre a juliol, que aportaran i interconnectaran els seus projectes d’investigació a cada cicle temàtic. D’aquesta manera, en total, seran una quarantena d’artistes els que cada quatre mesos participaran conjuntament en un tema acordat prèviament.