Crònica

Catalunya diu ‘skere’

  • L’Estadi Olímpic exposa l’auge dels grups urbans en català amb un triple concert: Pawn Gang, Flashy Ice Cream i 31 FAM

Catalunya diu ‘skere’

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit comença amb alto –i recepta– policial per a algun. Comença tard, doncs, i amb la Pawn Gang ja en marxa. Arribar a deshora i amb un innocent desafiament a la llei penat per una parella d’agents ociosa ve a complir l’estereotip de la nit que comença i els seus protagonistes. Però millor deixem enrere aquest breu pròleg.

El trap i el conglomerat de sons anomenat música urbana en català es van citar a l’Estadi Olímpic per provar que ja hi ha coixí com per poder parlar d’«escena». Dins del cicle Cruïlla XXS, un triple concert dels pioners barcelonins Pawn Gang i les bandes de Sabadell Flashy Ice Cream i 31 FAM va ser l'encarregat d’escenificar l’auge dels sons urbans a Catalunya.

Ja fa anys que aquí es va cridar «skere», falca comuna en aquests grups derivada de l’expressió yanki ‘let’s get it’ (entengui’s una cosa així com «anem per això»). Però avui la revetlla urbana ja ha reunit suficient públic com per instal·lar-se en espais abans reservats a altres estils. Fins i tot, com aquest diumenge a l’Estadi Olímpic, per tenir una nit especial. La va tenir, en part, gràcies que un dia uns xavals de Barcelona van començar a fer rimes en un català rocambolesc sobre bases de trap. «A punt de complir una dècada, Pawn Gang, els putos ‘papis’», va reivindicar Willfree, un dels seus membres.

Pawn Gang van obrir una vetllada que per al final guardava el grup de moda de tot això, 31 FAM. Els barcelonins, que van repassar els seus temes més memorables com ‘Cac Blac, ‘San Pera Martir o el reggaeton ‘Tu i tu’, eren coneixedors de la seva condició de padrins d’una festa eminentment juvenil, si no adolescent, i amb majoria femenina. Alguna mare per allà feia pujar la mitjana. «Estem vivint ara l’auge de la música urbana en català. Salutacions als grups que encara han de venir», va concloure Teuma Thug abans de donar pas a Flashy Ice Cream.

«L’Atlanta catalana»

Arribava el torn de la nova fornada, que es mou a gust en l’etiqueta de la música urbana. I que està molt arrelada al Vallès. Ahir a la nit dos grups de Sabadell (Flashy Ice Cream i 31 FAM) protagonitzaven una nit en què hi va haver convidats a l’escenari. ¿Endevinen d’on? La rapera Santa Salut, també de Sabadell, i Lildami, de la ‘rival’ Terrassa, entre d’altres. «L’Atlanta catalana», van definir el trio Flashy Ice Cream la seva ciutat (Atlanta és considerada el bressol del trap). Ells van ser també els més estridents en la reivindicació política i proclames independentistes, en què van coincidir els tres grups i el públic. «Ni indults ni hòsties, volem amnistia».

Notícies relacionades

I tancaven la festa els més esperats pel públic, 31 FAM, una espècie de versió urbana del que era la ‘boy band’ popera. Els seus sis molt joves integrants barregen el català i el castellà en les seves lletres, que es reprodueixen cada vegada més als patis d’instituts catalans.

Van empalmar durant una hora tant cançons grupals com individuals (a estones acompanyats amb un guitarrista), amb Kid Pi i Bandam d’actors principals. 31 FAM va aprofitar la nit per a, sobretot, presentar en directe les cançons del seu últim àlbum, ‘Jet-lag’. Moltes d’aquestes, himnes immediats com ‘Un pla b’, ‘Nens del barri’ o ‘Des del dia 1’. Però cap com ‘Valentina’, del seu anterior disc. «Un dels millors himnes que s’han fet mai en català», va concloure Kid Pi.