Subhasta

Licitació per la pintura de David Bowie adquirida en un abocador per quatre dòlars

  • L’enigmàtic retrat, adquirit per quatre dòlars en un centre de donacions de Toronto, ha arribat ja al valor de 44.380 dòlars en una subhasta que acabarà el 24 de juny

Licitació per la pintura de David Bowie adquirida en un abocador per quatre dòlars
1
Es llegeix en minuts

Un quadro del desaparegut músic David Bowie, pintat a finals del segle XX i que va ser originalment adquirit en un abocador del nord de Toronto per quatre dòlars (uns 3,4 euros al canvi actual), ha arribat aquest divendres a un valor de 44.380 dòlars (37.404 euros) en una subhasta que finalitzarà el 24 de juny.

La pintura, segons la casa de subhastes canadenca Cowley Abbott, té el títol de ‘DHead XLVI’ i pel que sembla està datada el 1997 com a part d’una sèrie, nomenada ‘Dead heads o ‘D head’, de 47 pintures creades entre 1995 i 1997.

Per la numeració del quadro trobat al Canadà, la pintura seria la penúltima de la sèrie de l’artista, que va morir de càncer el 2016.

Enigmàtic retrat

Cowley Abbot assenyala a la pàgina de la subhasta que les pintures de la sèrie ‘Dead heads’ són retrats d’altres músics, amics, coneguts i, en alguns casos, autoretrats. «Amb cabells llargs i un acusat perfil, aquest enèrgic i enigmàtic retrat és realment una inusual representació d’un celebrat artista», explica la casa de subhastes.

La pintura, que va ser posada a la venda el 15 de juny i es mantindrà en subhasta fins al 24 de juny, ha aconseguit la xifra de 44.380 dòlars dels EUA, més de cinc vegades el preu màxim estimat inicialment. La xifra és molt superior als 27.500 dòlars (23.173 euros) a què una altra pintura de la sèrie va arribar el 2018 en una subhasta organitzada per Christie’s.

Compradora original

Segons ha explicat Cowley Abbot, el quadro va ser adquirit per una canadenca, la identitat de la qual no ha sigut revelada, l’estiu passat en un centre de donacions en un abocador situat al nord de Toronto.

Notícies relacionades

Tot i que la propietària no és una col·leccionista d’art, ràpidament va descobrir que la part posterior de la pintura estava il·lustrada amb la firma característica de David Bowie, i per això al novembre va contactar amb Cowley Abbot per procedir a subhastar-la.

Abbot ha declarat que ha verificat que la firma és realment la de l’artista britànic, que va néixer el gener de 1947 sota el nom de David Robert Jones.