Desafiament al Liceu

Àlex Ollé: «Culturalment, Madrid li ha passat la mà per la cara a Barcelona»

  • Impulsar el planter català i brindar una oferta més atrevida són els objectius del director escènic com a membre del Consell Artístic del Gran Teatre

Àlex Ollé.

Àlex Ollé.

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Una de les coses més interessants d’aquesta etapa d’Àlex Ollé com a artista resident del Liceu és la seva participació en el Consell Artístic, taula de creació de projectes per impulsar els artistes del futur: compositors, llibretistes, directors d’escena, escenògrafs... «Aportar tota la meva experiència per ajudar la pedrera juntament amb Josep Pons, Víctor García de Gomar i Valentí Oviedo és una cosa molt excitant», diu.

El director buscarà i propulsarà el talent local. «És indispensable crear el nou planter del Liceu», diu. «I hem d’apostar per coses que no necessàriament s’hagin de fer a l’escenari principal sinó en altres espais, com ha aconseguit l’Òpera de Butxaca. Ara li donarem més camp a la creació contemporània».

Microòperes

El projecte ‘(ÒH!)pera’ de microòpera començarà la temporada que ve i comptarà amb quatre compositors –Núria Giménez-Comas, Marc Migó, José Rio-Pareja i Fabià Santcovsky–, quatre llibretistes i quatre directors d’escena. Escollir aquests últims és cosa d’Ollé, coordinador del projecte. «Busco gent que no només vingui del teatre sinó també del món de l’escenografia i el vestuari perquè ‘(OH!)pera’ ha de ser un laboratori d’experimentació en què també s’inclouran escoles de disseny de Barcelona». L’ajuntament s’ha implicat en el projecte. 

Notícies relacionades

«Barcelona ha de tornar a situar-se on era en els 80 –opina Ollé–. Tornar a ser referent. Madrid ens ha passat la mà per la cara. Culturalment els últims anys la capital ha sigut molt més potent que Barcelona. Ja és hora que la Generalitat i l’ajuntament s’uneixin forces per rellançar espais que es moren de fàstic, que els facin a la gent perquè s’autogestionin».

Diversitat

El Consell Artístic té clar que cal posar-se les piles. Per això les pròximes temporades s’apostarà encara més per «educar els nens, aconseguir que persones de 20 a 30 anys vinguin i ampliar els gustos del públic». I si el públic és reticent, se l’haurà de convèncer que, com passa en altres arts, la varietat és clau. «Ja sabem el que agrada al Liceu, però toca ampliar. I costarà», diu Ollé, conscient que no es pot obviar l’escena contemporània o les òperes del segle passat. «Al final, crec que coses com el ‘Macabre’ o el ‘Quartett’ no han agradat a tothom, però alguns han entrat en la contemporània. I si no, almenys ha vingut al Liceu un públic diferent». I afegeix: «Hi haurà muntatges que t’agradin més o menys, però el Liceu ha de mostrar diversitat. No fer el que a mi m’agradaria, o al Víctor, al Josep o al Valentí, sinó fer una mica de tot, sempre amb qualitat».

Temes:

Àlex Ollé