Crítica de cine

’Family romance, LLC,’ de Werner Herzog: simulacions familiars

  • Un home és contractat perquè fingeixi ser el pare desaparegut d’una nena. Després d’aquesta breu sinopsi, Herzog desenvolupa una altra de les seves genuïnes ficcions. ¿Però és una ficció tot el que veiem a ‘Family romance, LLC?’

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

’Family romance, LLC’ ****

Direcció:  Werner Herzog

Repartiment:  Mahiro Tanimoto, Ishii Yuichi

Any:  2019

Estrena:  10 de juny del 2021 (Filmin)

Un home és contractat perquè fingeixi ser el pare desaparegut d’una nena. Després d’aquesta breu sinopsi, Werner Herzog desenvolupa una altra de les seves genuïnes ficcions. Centrat durant els últims anys gairebé exclusivament en el documental, el director de ‘Fitzcarraldo’ torna a un cine amb actors i imatges representades. ¿Però és una ficció tot el que veiem a ‘Family romance, LLC?’

El cineasta ha rodat a la seva Alemanya natal, Austràlia, Estats Units, Brasil, Ghana, Colòmbia, Perú, Alaska, la Guaiana, l’Antàrtida, la Patagònia, l’illa de Lanzarote, Kuwait i la Taigà, entre altres escenaris del món. A ‘Family romance, LLC’, realitzada el 2019, viatja fins al Japó. Crec que és el seu primer film japonès, però en cap cas és una pel·lícula sobre el Japó que coneixem a través del cine.

Notícies relacionades

Aquí, Herzog explora els límits entre la realitat i la ficció. No és la primera vegada que ho fa, però si la primera en què ho explora d’aquesta manera, a partir d’un home que és contractat per suplantar-ne d’altres: el pare d’una nena, el marit epilèptic d’una dona angoixada o el funcionari de trens que ha comès un error, carregant amb la seva culpa.

Rodada en un digital molt senzill –d’aquí també la seva immediatesa–, el film reflexiona sobre com la representació, l’engany, modifica les pautes de comportament i les relacions humanes. Ho fa de manera simple, sense fer soroll, però fent impacte.