Debut cinematogràfic

Borja de la Vega, de representar actors a dirigir-los

  • ‘Mia y Moi’, que es presenta al festival D’A de Barcelona, és la seva ‘opera prima’ com a realitzador

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Borja de la Vega és representant d’actors. I ara passa a l’altre banda de la càmera per dirigir ‘Mia y Moi’, protagonitzada per tres intèrprets els quals representa, Ricardo Gómez, Eneko Sagardoy i Joe Manjón, i una actriu que representa des de fa poc, Bruna Cusi. Quatre personatges i una casa en la qual passen uns dies. Uns, els germans encarnats per Cusi i Gómez, per superar un passat traumàtic suggerit elegantment al film. Els altres dos són figures excloses per diferents motius. Un drama tens rodat càmera en mà, de manera fluida, i amb diversos plans seqüència perquè «em venia de gust ser testimoni dels fets, la meva prioritat eren els personatges i deixar-los respirar», explica el director.

Notícies relacionades

¿Ser representant d’actors ajuda a dirigir-los? «Pot ser que sí, són molts anys amb ells, saps les seves preocupacions, allò que els frustra, cosa que aprecien. És un bagatge que és allà», confessa De la Vega. «El seu somni era fer pel·lícules. És un dels millors representants d’actors, però li vaig dir: si ho tens tan clar, fes una pel·lícula», apunta Gómez, inductor, en el fons, de l’existència del film.

El projecte va sorgir així, amb Gómez i Cusi interpretant dos germans que estronquen les ferides d’un traumàtic passat familiar. «El rodatge va ser cronològic, cosa que ens va ajudar molt», afegeix Cusi. El primer guió era més explícit. Director i intèrprets van anar despullant-lo; «es va anar depurant a poc a poc», segons Gómez, «polint els diàlegs que explicaven massa», corrobora Cusi. «La relació de cada un amb els altres tres, aquest és l’eix del film», sentencia De la Vega.