Premis de Hollywood

Youn Yuh-Jung, l’actriu coreana a qui Sitges va premiar dues vegades abans que els Oscars

  • La intèrpret va rebre un guardó el 1971 pel seu treball com a ‘femme fatale’ a ‘Woman of fire’ i una Maria Honorífica el 2011

  • El seu carisma i naturalitat al rebre l’Oscar de Brad Pitt es van guanyar el públic quan la gala se sumia en el més absolut ensopiment

Youn Yuh-Jung, l’actriu coreana a qui Sitges va premiar dues vegades abans que els Oscars
3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Amb la gala sumida en un inexorable ensopiment, com si allò no hagués d’acabar-se mai, Youn Yuh-Jung va pujar a l’estrada a recollir l’Oscar a la millor actriu de repartiment pel seu treball a ‘Minari. Historia de mi familia’. La seva desarmant desimboltura va ser una glopada d’aire fresc, un brollador d’aigua al desert. Acabava de llegir el seu nom Brad Pitt, productor precisament de ‘Minari’, la pel·lícula per la qual l’actriu coreana, de 74 anys, culminava la seva consagració internacional després d’una llarga i triomfal carrera al seu país iniciada a finals dels 60. «Senyor Pitt, encantada de conèixer-lo per fi. Un plaer... però ¿on estava durant el rodatge?», va deixar anar Youn i la platea, necessitada de marxa, va esclafir a riure a cor què vols.

Nascuda el 1947 a Kaesong, al nord del seu país, Youn interpreta una carismàtica i llenguallarga àvia a ‘Minari’, sensible drama en què el director coreà-nord-americà Lee Isaac Chung aboca els seus records infantils a l’Arkansas de mitjans dels 80. Fa un parell de setmanes, la seva formidable actuació li va proporcionar un Bafta del cine britànic, on la seva lúcida desimboltura ja va sorprendre els més flegmàtics quan va dir sentir-se «molt feliç» al rebre un reconeixement «procedent dels britànics que, coneguts pel seu esnobisme, m’accepten com a actriu».

A la gala de diumenge a Los Angeles, Youn partia com a favorita; el seu èxit cantat va tenir només un dany col·lateral: Glenn Close, nominada a l’Oscar per ‘Hillbilly, una elegía rural,’ va haver de marxar de buit per vuitena vegada, en un rècord d’infortuni que iguala el de Peter O’Toole. Close va respondre a l’enèsim desengany amb un insòlit ‘perreo’ que immediatament es va fer viral. Youn va tenir paraules d’alè per a la seva admirada rival: «¿En quin moment he de guanyar jo a Glenn Close, a qui coneix tothom? ¡He tingut sort!».

Carrera triomfal a Corea del Sud

L’Oscar és el rutilant corol·lari d’una carrera atapeïda d’èxits a Corea, on va assolir la fama amb les seves dues primeres pel·lícules, ‘Woman of fire’ (1971) i ‘The insect woman’ (1972), del mestre coreà Kim Ki-young, en les quals oferia sengles memorables representacions de ‘femme fatale’. El seu treball a ‘Woman of fire’, precisament, va ser recompensat amb el premi a la millor actriu al Festival de Sitges del 1971, certamen que, 39 anys després, el 2010, li va rendir homenatge amb una Maria Honorífica.

Presència també habitual a la televisió coreana de principis dels 70, estava al cim de la seva carrera quan va decidir retirar-se de la interpretació després de casar-se amb el popular cantant Jo Young-nam el 1975. La parella va deixar Corea i es va assentar als Estats Units, on va viure nou anys i va tenir dos fills. A la seva tornada, Yuh-Jung reprendria la seva carrera tant en cine com en televisió, superant l’escull que va suposar el seu divorci el 1987 per a certa mentalitat coreana. En una entrevista a ’The New York Times’, l’actriu recordava el complicat d’aquest retorn: «Els espectadors trucaven a les cadenes i els deien: ‘És una divorciada. No hauria de sortir en pantalla’. Ara m’idolatren».

Notícies relacionades

En qualsevol cas, Youn és avui a Corea del Sud una presència habitual tant a les sèries com a les pel·lícules de l’anomenat nou cine coreà, l’habitual del circuit de la versió original. Se l’ha pogut veure com a secundària habitual en títols de l’il·lustre Hong Sang-soo; i va ser una presència destacada a ‘La criada (The housemaid)’, el formidable ‘remake’ del clàssic homònim del 1960 de Kim Ki-young a càrrec d’Im Sang-soo. 

«Vull dedicar l’Oscar als meus fills», va rematar l’actriu, vestida amb un sobri, elegant vestit blau molt fosc, gairebé negre. «Ells em van fer voler sortir de casa per anar a treballar, i, bé, aquest és el resultat que la mare hagi treballat tant», va concloure l’actriu coreana per rebre una nova i merescuda ovació a la platea circular de la Union Station de Los Angeles.