Abans de morir el 2020
John le Carre estava tan furiós amb el Brexit que va obtenir la ciutadania irlandesa
«Aquesta és sens dubte la catàstrofe més gran i la idiotesa més gran que la Gran Bretanya ha perpetrat des de la invasió de Suez», deia l’escriptor sobre la sortida de la UE

John le Carre, el novel·lista britànic que va posar espies defectuosos a l’ombrívol tauler d’escacs de la rivalitat de la Guerra Freda, estava tan desil·lusionat per la votació del Brexit del 2016 per abandonar la Unió Europea que va obtenir la ciutadania irlandesa poc abans de morir. .
David Cornwell, conegut al món com John le Carre, va descobrir les seves arrels irlandeses i va obtenir la ciutadania irlandesa abans de morir als 89 anys l’any passat.
El seu fill, Nicholas, va dir a la BBC que la desil·lusió de Le Carre amb la Gran Bretanya moderna i el Brexit en particular havia impulsat la recerca de la ciutadania irlandesa. En una fotografia, va dir el seu fill, Le Carre s’embolica en una bandera irlandesa i somriu.
Les novel·les de Le Carre cataloguen la Gran Bretanya postimperial –i els seus espies– com a incompetents, despietats i, sovint, corruptes, i les seves últimes novel·les mostren una creixent ira contra la política exterior dels Estats Units i les accions de les seves poderoses corporacions.
Sobre el Brexit, Le Carre no es mossega la llengua, i el compara amb la crisi de Suez de 1956, que va confirmar la pèrdua del poder mundial de la Gran Bretanya postimperial.
«Aquesta és sens dubte la catàstrofe més gran i la idiotesa més gran que la Gran Bretanya ha perpetrat des de la invasió de Suez», va dir Le Carre sobre el Brexit. «Ningú en té la culpa, sinó els mateixos britànics, ni els irlandesos ni els europeus».
«La idea, per mi, que en aquest moment hauríem d’imaginar que podem substituir l’accés al sindicat més gran del món per l’accés al mercat nord-americà és aterridora», va dir.
En el referèndum del 23 de juny del 2016, 17,4 milions de votants, o el 51,9%, van recolzar la sortida de la UE, mentre que 16,1 milions de votants, o el 48,1%, van votar a favor de quedar-s’hi.
Els partidaris veuen el Brexit com una fugida d’un projecte francoalemany condemnat al fracàs que s’ha estancat mentre els Estats Units i la Xina avançaven.
Els opositors diuen que el Brexit debilitarà Occident, reduirà encara més la influència global de la Gran Bretanya, empobrirà la gent i reduirà el seu cosmopolitisme.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- Salmonel·losi, la intoxicació estrella de l’estiu: riscos, símptomes i consells pràctics per evitar la infecció
- Les finances del club Radiografia de l'economia del Barça: "Hem passat de l'UCI a planta"
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- Corrupció al PSOE Els socis de Sánchez planten Feijóo i rebutgen negociar una moció de censura