El camí cap als festivals d’estiu

Porta Ferrada confirma 29 concerts amb aforaments redoblats

La mostra de Sant Feliu de Guíxols programa La Oreja de Van Gogh, Rozalén, Sergio Dalma, Sidonie i Maria Arnal i Marcel Bagés, avanç d’un cartell amb una cinquantena de noms, mantenint el format de seients distanciats

Porta Ferrada confirma 29 concerts amb aforaments redoblats
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Porta Ferrada va seguir endavant amb l’endimoniat estiu del 2020 i es disposa a tornar-ho a fer aquest 2021, fins i tot havent-hi ara «més incerteses encara, ja que tot es mou molt ràpidament», apuntava aquest dimarts el seu director, Iñaki Martí. Però el festival de Sant Feliu de Guíxols compta amb poder treballar, del 9 de juliol al 23 d’agost, en un entorn sense restriccions horàries i aforaments crescuts respecte a l’any passat per desplegar-ne una 59è edició que per ara contempla 29 concerts i que creixerà fins a la cinquantena de propostes.

El Guíxols Arena serà de nou, amb la seva àmplia graderia i el seu ‘village’, la seu central de la mostra, operant amb un aforament redoblat: si bé l’estiu passat es limitava a 800 persones, el festival espera poder situar-lo en 1.650 com a punt de partida, amb tot el públic amb seients numerats i que representa el 50% de la capacitat del recinte amb els assistents asseguts. Proporció que Martí espera poder augmentar «fins al 70, el 80 o el 100%» si el desenvolupament de la pandèmia i les directrius del Procicat ho permeten. Allà hi tindran lloc concerts com la ‘Nit atlàntica’ de Xoel López i Iván Ferreiro (5 d’agost) i els de Sergio Dalma (6), Bad Gyal (7), Rozalén (9), Sidonie i Sidecars (10), La Oreja de Van Gogh (12), Maria Arnal i Marcel Bagés (17), Rosario (18) i Oques Grasses (19). Tots ells en horaris nocturns, arrencant entre les 21.30 i 22.30 hores, donant per descomptat que el toc de queda ja serà història.

Figures internacionals

El cartell ofereix tres noms internacionals: els nord-americans Ben Harper & The Innocent Criminals (23 de juliol) i Kool & The Gang (13 d’agost), i la ‘tribute band’ argentina God Save the Queen (14). En un context en què no es preveuen gires internacionals a Europa, Iñaki Martí apunta al «compromís» d’aquests artistes i a «la seva paraula i predisposició», ja que, assegura, «ens estan dient que vindran». Sí que han caigut del cartell dues figures ajornades l’any passat, Jamie Cullum i Simple Minds, que traslladen les seves visites al 2022.

Notícies relacionades

Porta Ferrada posarà en marxa tres escenaris més. El batejat com Las Vegas i el Nàutic acolliran el cicle ‘Veus de dona’, amb vuit concerts en horari de migdia a càrrec d’artistes femenines com ara Núria Graham (23 de juliol), Renaldo & Clara (24) i Maria Jaume (12 d’agost). I el de la plaça de l’Abadia s’orientarà a la música clàssica i contemporània, amb propostes com l’homenatge a Astor Piazzolla de Olvido Lanza i Juan Esteban Cuacci (9 d’agost) i el Quartet Brossa (20). El cartell reflecteix una paritat de gènere, circumstància no perseguida pel festival, sinó sorgida «espontàniament», apuntava el director artístic, Albert Mallol.

Amb aquesta programació, que es preveu que vagi creixent amb nous noms en les pròximes setmanes, Porta Ferrada desitja «generar un imput positiu i d’optimisme al món de la cultura i en la indústria», va destacar Mallol. Una mica més enllà en el temps, de cara al 2022, el festival celebrarà el seu 60è aniversari, en el qual espera recuperar escenaris ara estacionats com l’Espai Port i el Teatre-Auditori.