Resistir o tancar

El teatre català reclama més ajudes a les administracions

Adetca aprofita el Dia Mundial del Teatre per alertar de la greu situació del sector amb 14,5 milions de pèrdues a Barcelona aquest 2021

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La presentació del Dia Mundial del Teatre el pròxim dia 27, iniciativa que ofereix a Barcelona interessants descomptes a partir avui i durant una setmana, ha servit també per alertar sobre la dramàtica situació del sector. Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), ha demanat aquest divendres el màxim recolzament de les administracions per reactivar el sector teatral. La caiguda d’ingressos i contractacions el 2020 va ser superior al 60% a Catalunya i les pèrdues econòmiques de 36 milions d’euros només a Barcelona a causa de la pandèmia. Aquest 2021, amb les sales funcionant al 50% i totes les mesures de seguretat, serà complicat tirar endavant sense ajudes extraordinàries. «Hem de resistir o tancar», ha advertit Vidal en una roda de premsa a la Barts seguida per representants de les diferents administracions a qui ha reclamat un compromís més gran perquè el sector «no mori en l’intent de recuperar-se».

«No anem bé»

Per ara, i malgrat el suport del públic, la platea amb la meitat de l’aforament i els canviants confinaments municipals i comarcals no ajuden. Les xifres d’aquest primer trimestre del 2021 animen ben poc. Comparant amb fa un any, quan encara no havien tancat les sales a causa de la pandèmia, s’han registrat 437.000 espectadors menys que el 2020 i 14,5 milions de pèrdues. «No anem bé», va sentenciar Vidal. L’Adetca considera que més enllà de les ajudes de les administracions, en paral·lel toca fer «una revisió autocrítica del model escènic del país».

Notícies relacionades

Però la prioritat ara és comptar amb un compromís ferm de les administracions per «escurçar el període de recuperació junts, assumint responsabilitat i sent conscients de la realitat». Després, en una segona fase, «col·laborar en projectes estratègics de país».

Organitzada per l’Adetca, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i els Teatres Públics de Barcelona en col·laboració amb l’ASSITEJ, la Setmana Mundial del Teatre ofereix descomptes d’entre el 10% i el 50%. «Malgrat la cruesa de les xifres farem promocions especials», ha destacat Toni Albaladejo, vicepresident de l’Adecta, que va animar a consultar les activitats a la web www.tothomalteatre.cat. Per aquest veterà productor teatral és imprescindible «valorar els teatres com un espai de creació artística», evitar que tanquin més espais i promoure la reobertura dels que han abaixat la persiana.

Temes:

Teatre