Òbit

Mor James Levine, mític director de la Met Opera cessat per abusos sexuals

El músic tenia 77 anys i la seva carrera es va tancar abruptament el 2018

(FILES) This file photo taken on September 04, 2007 shows US conductor James Levine and the Boston Symphony Orchestra performing Hector Berlioz’s Damnation of Faust during a rehearsal at the Salle Pleyel in Paris.

(FILES) This file photo taken on September 04, 2007 shows US conductor James Levine and the Boston Symphony Orchestra performing Hector Berlioz’s Damnation of Faust during a rehearsal at the Salle Pleyel in Paris. / MIGUEL MEDINA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El director d’orquestra James Levine, que durant més de quatre dècades va liderar la Metropolitan Opera de Nova York i la carrera del qual es va tancar abruptament el 2018 per acusacions d’assetjament sexual, ha mort aquest mes als 77 anys, informa aquest dimecres ‘The New York Times’. Levine va morir el passat 9 de març a Palm Springs (Califòrnia), segons ha confirmat al diari el seu metge, Len Horovitz.

El mestre nord-americà va ser acomiadat fa tres anys de la Met Opera després d’una investigació que va concloure que hi havia «proves creïbles» que durant dècades havia assetjat sexualment homes joves, sovint artistes que començaven la seva carrera i sobre els quals tenia autoritat. Levine, que per llavors era director musical emèrit de la Met, havia dirigit durant més de quatre dècades l’òpera novaiorquesa i era una de les figures més reconegudes del món en el seu àmbit.

A Nova York va dirigir més de 2.500 funcions i va expandir el repertori musical de l’organització de teatre més gran dels Estats Units amb un enorme èxit. També va ser director musical durant cinc anys de la Filharmònica de Munic i durant set, de l’Orquestra Simfònica de Boston, la qual va revitalitzar obtenint un gran reconeixement.

Notícies relacionades

Abans que sortissin a la llum les acusacions d’assetjament sexual, els últims anys de la carrera de Levine havien estat marcats per problemes de salut, que el van allunyar intermitentment dels escenaris fins que finalment va fer un pas enrere el 2016 i va deixar la direcció musical de la Met, tot i que va mantenir un lloc a l’organització.

Aquesta relació es va acabar el 2018, quan va ser acomiadat arran de la investigació sobre els seus suposats abusos, pels quals poc abans havia sigut suspès. Levine va respondre amb una demanda per ruptura de contracte i difamació, tot i que finalment les dues parts van arribar a un acord per abandonar la baralla judicial.