Tendència literària
Quatre llibres sobre el conflicte irlandès
Títols recents exploren en diferents claus de gènere les convulsions històriques del nacionalisme a Irlanda
zentauroepp13586025 nationalist protesters brandish the irish tricolour flag dur191020183836
A més de ’Por los buenos tiempos’, de David Keenan, en els últims temps s’han publicat a Espanya nombrosos llibres de ficció i de no ficció que aborden des de diferents angles el conflicte d’Irlanda del Nord.
’NO DIGAS NADA’ / ‘NO DIGUIS RES’, de Patrick Radden Keefe (ReservoirBooks/ Periscopi). L’escriptor i periodista nord-americà, membre de la plantilla de ‘The New Yorker’, viatja a Irlanda en set ocasions per reconstruir des de dins l’ordit del conflicte a partir del segrest i desaparició el 1972 de Jean McConville, una viuda amb deu fills, acusada de ser confident de la policia britànica. El millor llibre del 2020 segons aquest diari.
’LOS INCENDIARIOS’, de Jan Carson (Hoja de Lata). Premi de Literatura de la Unió Europea 2019. Aquí l’acció es trasllada a un barri protestant de Belfast, durant l’estiu tòrrid del 2014, amb la marxa de la unionista Ordre d’Orange com a eix vertebrador. La violència esclata amb sorprenent facilitat. Postpunk i realisme màgic.
Notícies relacionades’MILKMAN’, d’Anna Burns (AdN / Edicions de 1984). Novel·la guanyadora del prestigiós premi Man Booker el 2018. Narra el despertar sexual d’una adolescent que s’enfronta tant a la por provocada per la violència de l’enfrontament nord-irlandès com a les pressions sexuals d’un home més gran que ella, casat i paramilitar. Una veu honesta i molt potent.
’EL ABSTEMIO’, d’Ian McGuire (Seix Barral). Un apassionant ‘thriller’ històric per a qui desitgi viatjar a les arrels del conflicte. Manchester, 1867: el Govern britànic penja tres fenians, líders de la Germandat Republicana Irlandesa. Un mercenari irlandès, procedent dels EUA, viatjarà a la ciutat anglesa per venjar la mort dels tres màrtirs independentistes. Una atmosfera negra com el sutge. Seix Barral.