Nova cançó el dia que expira el termini perquè entri a la presó

Pablo Hásel respon a la Justícia amb un descarnat rap contra Felip VI

  • «‘Voy a decir como Corinna: ¡guillotina!’», clama el raper en el seu últim videoclip

  • El lleidatà dedica les seves rimes al «‘tan mal llamado Gobierno progresista’» del PSOE i Podem

Pablo Hásel respon a la Justícia amb un descarnat rap contra Felip VI
3
Es llegeix en minuts

Pablo Hasél té fins aquest divendres per entregar-se, però ja ha anunciat que no té gens de ganes de passar la nit entre reixes. El raper, el veritable nom del qual és Pablo Rivadulla Duró, està condemnat per enaltir el terrorisme i injuriar la Monarquia en 64 tuits i una cançó que carrega contra Joan Carles I, el rei emèrit. No obstant, la seva resposta no ha pogut ser més clara, deixant clar que no se’n penedeix: el mateix dia en què expira el seu termini per entrar a la presó, aquest lleidatà ha llançat una nova cançó en què carrega amb duresa contra l’actual monarca, Felip VI.

El tema arrenca amb una intervenció del Rei aquesta mateixa setmana en què defensa la llibertat d’expressió i, després de dedicar-ho al «‘tan mal llamado Gobierno progresista’» durant gairebé mig minut (la cançó dura quatre en total), Hasél etziba al Rei un «‘oye tirano’» inicial i comença la seva diatriba rimada, el seu «‘grito republicano’». «‘Odio el reinado opresor, que coma tu familia del contenedor’», insisteix durant una gravació realitzada a la capital del Segrià.

«‘La Guardia Civil lo que siento examina / voy a decir como Corinna: ¡guillotina!’», proclama també Hasél, evocant Corinna zu Sayn-Wittgenstein abans de recordar la màquina que executava les sentències de mort durant la Revolució Francesa.

El vídeo, que es pot veure a Youtube i ja té més d’una desena de milers de visualitzacions, assegura que «‘como piedras contra Vox sonará este rap’», que no serà mai a la «‘cárcel del miedo’» i que el seu micròfon «‘seguirá siendo incómodo’».

Finalment, Hasél qualifica d’«‘hijos de Franco’» els que l’han condemnat per «‘ser franco’».

«Hauran de venir a segrestar-me»

Si Hasél utilitzava la seva poesia per anunciar que no acudirà voluntàriament a les portes de la presó (aquest divendres acaba el termini màxim fixat per l’Audiència Nacional), també insistia en la seva determinació a través de la prosa. «Hauran de venir a segrestar-me», assenyalava a Twitter, la xarxa social en la qual va fer els 64 missatges pels quals ha sigut condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la Monarquia (junt amb una altra cançó, aquesta vegada sobre el rei emèrit, Joan Carles I).

Segons ell, té de termini per ingressar a presó fins a les 20 hores d’aquest divendres, però no hi anirà. Seria una humiliació indigna acudir pel meu propi peu davant una sentència tan injusta. «Encara falta solidaritat per frenar aquest greu atac a les nostres llibertats», ha conclòs.

Picabaralla entre el PSOE i Podem

Notícies relacionades

El fet que aquest rap vagi dirigit a l’Executiu de Pedro Sánchez crida l’atenció, ja que l’últim front de batalla entre el PSOE i Unides Podem és la reforma del Codi Penal. Amb la condemna a Hasél sobre la taula, el Ministeri de Justícia va anunciar dilluns passat la seva intenció de revisar els delictes relacionats amb excessos a l’exercici de la llibertat d’expressió. Uns minuts més tard, els morats van informar que presentarien una proposició de llei per despenalitzar els delictes d’opinió. Segons fonts d’Unides Podem, ells ja havien informat els seus socis sobre el registre d’aquesta iniciativa i va ser després quan el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va moure fitxa, tal com explica Miguel Ángel Rodríguez.

La proposta dels d’Iglesias, que en el seu moment també va ser objectiu de les crítiques del raper català, recull la derogació dels delictes d’injúries a la Corona i a les institucions de l’Estat, contra els sentiments religiosos i d’enaltiment del terrorisme. No obstant, en el comunicat enviat pel Govern central sobre els objectius de Justícia només s’especifica que es revisaran aquests delictes «perquè només es castiguin conductes que suposin clarament la creació d’un risc per a l’ordre públic». A més, els morats proposen la reforma immediata, mentre que el sector socialista advoca per incloure’l en la reforma global del Codi Penal.