Obituari

Mor als 79 anys Alberto Corazón, gran renovador del disseny espanyol

L’artista madrileny, reconegut amb nombrosos premis nacionals i internacionals, va crear les imatges corporatives de l’ONCE i Paradores Nacionales, logotips com el de la Societat General d’Autors i dissenys com el de l’equipament públic de Rodalies

3
Es llegeix en minuts

L’artista Alberto Corazón, un dels més prestigiosos dissenyadors gràfics del país, entre les creacions del qual figuren les imatges corporatives de l’ONCE, Paradores Nacionales o el MOPU, ha mort a Madrid als 79 anys.

Nascut a Madrid el 1942, a l’acabar els seus estudis universitaris, que va compaginar amb l’aprenentatge del dibuix i la pintura, va fundar l’editorial Ciencia Nueva, juntament amb un grup d’amics, i es va iniciar professionalment en el disseny gràfic.

El 1973 va crear Alberto Corazón editor, que només va durar dos anys, i el 1975 va fundar i va presidir Investigación Gráfica SA, un centre especialitzat en el Disseny d’Identitat Corporativa. Aquesta empresa va desenvolupar el 1981 el primer programa d’Identitat Corporativa que va fer un banc espanyol (Banc Urquijo) i una companyia espanyola (Laboratoris Okal). En aquells primers anys de la democràcia es va convertir en el renovador del panorama del disseny espanyol amb els dissenys de l’ONCE, Paradores Nacionales, el MOPU, la Junta d’Andalusia, Comunitat de la Rioja, Junta d’Extremadura o la dels Ministeris de Sanitat i de Cultura.

Premi Nacional 1989

Premio Nacional de Diseño 1989, altres treballs seus són el logotip de la Societat General d’Autors (1989), una campanya d’Acnur Espanya (1995) o una línia de caixers automàtics per a Caixa de Madrid (1996).

Com a dissenyador industrial, és autor d’obres tan conegudes com el telèfon DOMO i l’equipament públic de Rodalies (Renfe), entre moltes d’altres. Va dissenyar cartells per a esdeveniments polítics i culturals com els programes del madrileny Festival de Tardor, així com portades d’algunes col·leccions d’Espasa-Calpe.

Les seves creacions s’han exposat a Madrid, Barcelona, València, Milà, París, Frankfort i Berlín, mentre que el seu treball per a companyies estrangeres ha sigut distingit amb els premis anuals de les associacions professionals d’Itàlia, Anglaterra, Alemanya i Espanya.

Biennals de Venècia i París

El 1976 va ser convidat pel Comitè Internacional per exposar a la Biennal de Venècia juntament amb Tàpies i l’Equip Crónica, i el 1978 la Biennal de París el va convidar a exposar en el Petit Palais juntament amb Antonio Saura. El 1979, va exposar a la Galeria Alexander Iolas de Nova York i va donar per acabat el període conceptual que agrupa en un projecte antològic denominat ‘Leer la Imagen’.

Únic dissenyador europeu que ha rebut la Medalla d’Or de l’American Institute of Graphic Arts, el més important premi internacional en l’àrea de la Comunicació Visual.

També està en possessió dels premis de l’Arts Director Club de Nova York (1970); de la British Design and Arts Direction de Londres (1973); el LAUS 1988 i 1991; el d’ADG-FAO de Barcelona (1973); el premi Aliance, que el Consell d’Europa ha atorgat a molt pocs dissenyadors de tot el món; el Juventas al millor dissenyador de l’any 1985; el Montblanc a la Cultura de 1988; la medalla del FAD (1992); el premi El temps de Disseny 1995; o la medalla d’or del Design Council International (1991).

El 2002, una exposició antològica de pintura i escultura de la seva obra va recórrer els principals museus espanyols i, el 2003, va participar en el projecte Art Espanyol a l’Exterior per al qual va presentar la seva obra al Pròxim Orient, Síria, Jordània i l’Iran.

Web de la Biblioteca Nacional

Un dels seus últims treballs més representatius ha sigut el disseny de la nova pàgina web de la Biblioteca Nacional presentada el maig de 2006, any en què un mes abans va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Notícies relacionades

El dissenyador, que ha expressat la seva necessitat d’escriure les seves reflexions i percepcions en un quadern, va recopilar alguns d’aquests apunts al llibre ‘Una mirada en palabras’ (2008).

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha descrit Corazón com «figura clau de l’art i el disseny espanyol» que «va contribuir amb la seva immensa creativitat a redibuixar la imatge del nostre país en la transició». «La seva infinita obra formarà sempre part de la nostra història», ha escrit Sánchez en el seu compte personal de Twitter.

Temes:

Disseny