RESTRICCIONS A LA CULTURA

Les llibreries exigeixen que no se les torni a tancar

En un acte celebrat a la Fàbrica Lehmann, els professionals del sector, que celebren la seva obertura, han elaborat un manifest

1
Es llegeix en minuts

Les llibreries catalanes han celebrat aquest dissabte que la Generalitat els permeti tornar a obrir els caps de setmana a partir del 8 de febrer, però han lamentat les quatre setmanes de tancament parcial que han patit i han exigit que es respecti la seva condició d’«essencials» i no les tornin a tancar. En un acte de protesta celebrat a la Fàbrica Lehmann de Barcelona, seu actual de l’editorial Comanegra, al qual han assistit unes 80 persones, els llibreters han fet públic un manifest firmat per la Cambra del Llibre de Catalunya, en el qual han criticat el Govern català perquè, amb les seves «mesures erràtiques, mentides i greuges comparatius, ofega a poc a poc i en silenci» aquests comerços.

El Govern va declarar la cultura bé essencial el mes de setembre passat. No obstant, després de les vacances de Nadal va aprovar una sèrie de restriccions que obligaven totes les llibreries a tancar el cap de setmana i les de més de 400 metres quadrats, a abaixar la persiana també durant la setmana. Dijous passat va suavitzar aquestes mesures i va anunciar que les llibreries grans podien tornar a obrir a partir del 8 de febrer i totes el cap de setmana.

No obstant, l’editorial Comanegra, impulsora de l’acte de protesta d’avui, ha decidit mantenir la cita per reivindicar l’essencialitat del sector editorial. L’escriptor Màrius Serra ha simbolitzat aquesta essencialitat amb un llibre titulat «Bibliofàgia. Conte essencial», que ha llegit davant els presents i després s’ha menjat, ja que estava fet amb paper i tinta comestible.

Notícies relacionades

«Si perquè ens considerin essencials hem de fer llibres que es puguin menjar, fem-ho», ha assenyalat a Efe l’editor de Comanegra, Jordi Puig. Durant l’acte, el president de la Cambra del Libre, Patrici Tixis, s’ha referit a la pròxima festivitat de Sant Jordi i ha anunciat que està en converses amb les administracions per aconseguir que el dia del llibre es pugui celebrar al carrer, tot i que les condicions concretes dependran de l’evolució de la pandèmia.

L’any passat, el 23 d’abril va tenir caràcter telemàtic i la Cambra del Llibre va acordar convocar un altre Dia del Llibre i de la Rosa el 23 de juliol, que es va celebrar de forma atípica i amb restriccions.