Cultura en quarantena

Més del 70% dels cines d’Espanya estan tancats per la pandèmia

  • La falta de públic i d’estrenes importants a causa del virus provoquen una infinitat de clausures temporals de sales

  • Els cines de Catalunya han perdut al gener el 75% dels espectadors respecte al mateix mes del 2020

Més del 70% dels cines d’Espanya estan tancats per la pandèmia
5
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Alguns cines han tancat definitivament. D’altres ho fan de forma temporal. A la majoria dels que segueixen oberts, no hi ha sessions dilluns i dimarts, els dies en teoria de menys afluència. Perquè aquest és el tema, l’afluència, i amb l’aforament reduït al 50%. Sense estrenes importants, o només de pel·lícules minoritàries, la gent va menys al cine. Les xifres han caigut en picat. Però totes les empreses, siguin grans cadenes o cines independents, tenen com a meta resistir i esperar un tomb dels esdeveniments causats per la pandèmia. L’enginy per facilitar les coses al públic és considerable en alguns casos: la madrilenya sala Artistic Metropol accepta, fins al 31 de març, el pagament amb pessetes en la compra d’entrades (la pesseta deixarà definitivament de ser acceptada com a moneda de canvi el 30 de juny del 2021).

Borja de Benito, responsable de comunicació de la Federació de Cines d’Espanya, aporta les dades generals de les sales al país: el cap de setmana passat estaven obertes el 44,5% i aquest cap de setmana es preveu que ho estaran entre el 25% i el 30%. O sigui, estaran tancades més del 70% de les sales. «Ens enfrontem a 17 tipus de normes diferents segons cada comunitat. El toc de queda és diferent, l’aforament es mesura per metres o percentatges, d’una setmana a l’altra canvien la normativa».

La cancel·lació d’estrenes

No hi ha una postura global, ja que la situació canvia cada dia. «Els nivells de restriccions són tan importants que fan difícil el suport econòmic de l’activitat. La caiguda d’aquest gener és més gran que la de tot 2020», explica Camilo Tarrazón, president del Gremi de Cinemes de Catalunya. Les xifres que dona són terribles. El gener de l’any passat es van registrar 1.350.000 espectadors a tots els cines de Catalunya. El gener del 2021 no s’arribarà als 350.000, un milió menys. Una altra comparativa demolidora: 1.795.000 va ser el nombre d’espectadors catalans el desembre del 2019, per 344.994 el desembre del 2020. El 2020, l’assistència d’espectadors a Catalunya va caure un 73,6 %. Per tot això, Tarrazón assegura que la decisió d’aquest tancament temporal s’havia de prendre ja, tot i que posa èmfasi que hi ha una altra notícia important: la de les sales que continuen obertes.

Només tres cines tancats per sempre a Catalunya

De fet, cines que han abaixat la persiana definitivament a Catalunya només n’hi ha tres, el Texas i el Méliès de Barcelona i El Punt de Cerdanyola. A Barcelona, els Verdi, Renoir, Girona, Maldà, Boliche, Zumzegig i Phenomena segueixen amb la seva activitat. El Grup Balañá ha decidit tancar temporalment els cines Aribau i Gran Sarrià a partir de l’1 de febrer, però manté oberts els altres (Bosque, Balmes, Glòries i Arenas) de dimecres a diumenge, complementant les estrenes puntuals amb blocs temàtics: pel·lícules oscaritzades (de ‘La llista de Schindler’ a ‘La La Land’), clàssics dels 80 i 90 (‘La princesa promesa’, ‘Gremlins’) i diversos títols de Christopher Nolan, en una política similar a la de la programació permanent del Phenomena.

Segons Maria Alemany, responsable de màrqueting del Grup Balañá: «La nostra voluntat és continuar tenint els cines oberts, i anirem veient com evoluciona la situació, sempre seguint les mesures establertes per la Generalitat. Per complementar les poques estrenes contemplades al febrer, hem decidit programar aquests films atractius en forma de cicle». Alemany comenta que si s’avancés el toc de queda, caldria prendre altres decisions.

Notícies relacionades

Pel que fa a la cadena Cinesa, tanquen fins al 18 de febrer 19 de les sales que tenen per tot el territori espanyol, incloses les del Diagonal Mar, La Farga, Llobregat Centre i Som Multiespai, però segueixen obertes sis a Catalunya, entre les quals la del Cinesa Diagonal i La Maquinista, menys dilluns i dimarts, mentre que els seus cines de Madrid només obriran de divendres a diumenge. Cine Yelmo, amb més de 500 pantalles, tanca les sales a Catalunya i a gairebé tot Espanya: només en manté obertes algunes a Madrid i dues a les Canàries. Els comunicats que està fent aquests dies cada empresa són de vegades tan lacònics i directes com el dels Dúplex Cinema, dues sales del Ferrol dedicades al cine independent: «Tanquem fins a nou avís». Però l’ànim no decau. OCine, que ja ha tancat durant un temps indefinit 12 sales, assegura en el seu compte de Twitter que «els tancaments són temporals i els cines tornaran quan les roselles tornin a florir», i manté obertes les seves sales a Tarragona, Girona, Badalona, Granollers, Madrid i València, malgrat que a les poblacions més petites la situació es complica encara més a causa del confinament perimetral.

Tarrazón apunta a «la asimetria i improvisació quant a les restriccions a les 17 comunitats autònomes, que ha destrossat la unitat de mercat a Espanya». A Andalusia, per exemple, es va decidir el desembre passat que els cines tanquessin a les sis de la tarda, cosa que provoca «un calendari irregular d’estrenes». Amb el toc de queda a les vuit flotant en l’aire, la situació tendiria a empitjorar. «Les empreses han hagut de fer un pas enrere per poder-ne fer dos cap endavant quan les coses millorin, ja que ara mateix sembla que les restriccions del Procicat s’allargaran i la situació no és sostenible. Depenent de la situació financera, les plantilles i els acords amb tercers, cada empresa ha decidit administrar els seus recursos». Però Tarrazón remarca que això és «una pausa, no un tancament, i s’està fent amb seny. Respon a necessitats més tàctiques que absolutes».