GUARDÓ

Una biografia sobre Berlanga guanya el Premi Comillas

L’aparició del llibre coincidirà amb el centenari del naixement del realitzador

Una biografia sobre Berlanga guanya el Premi Comillas
1
Es llegeix en minuts

Una biografia de Luis García Berlanga, ‘Vida y cine de un creador irreverente’, de la qual és autor l’escriptor valencià Miguel Ángel Villena, ha obtingut el Premi Comillas 2021, organitzat per l’editorial Tusquets, en la seva trenta-tresena edició. El guardó coincideix amb la celebració, el pròxim mes de juny, dels cent anys del naixement del realitzador. El jurat destaca «la minuciosa reconstrucció de la vida i la cinematografia d’un cineasta irrepetible, que va saber radiografiar com pocs la societat espanyola durant el franquisme i la Transició».

El llibre, que apareixerà al març, aborda els clarobscurs i genialitats d’un realitzador indispensable per entendre l’Espanya de la segona meitat del segle XX amb obres mestres com ‘Bienvenido, Mister Marshall’, ‘Plácido’, ‘El vergugo’ o, ja liquidat el franquisme, la saga iniciada amb ‘La escopeta nacional’. Molts dels seus celebrats 17 llargmetratges van ser creats en col·laboració amb el seu guionista de capçalera, Rafael Azcona. «Amb una sensibilitat particular per retratar la picaresca valent-se de l’esperpent i d’una irònica tendresa, Berlanga va aconseguir esquivar la censura i obrir amb el seu cine una personalíssima via de crítica social, allunyada de la que preconitzava el cine neorealista», explica l’acta del jurat. A finals de l’any passat la Real Academia Española va introduir al seu diccionari l’adjectiu ‘berlanguiano’, que defineix a la perfecció aquestes característiques.

Els personatges de Berlanga són majoritàriament perdedors sobrepassats per les angúnies de la vida i en la seva personal mirada destaca en particular l’erotomania i un imaginari femení molt personal i, sens dubte, polèmic.

Notícies relacionades

Miguel Ángel Villena (València, 1956) és periodista i historiador. És autor de tres biografies: ‘Ana Belén Biografía de un mito. Retrato de una generación’ (2002), ‘Victoria Kent. Una pasión republicana’ (2007) i ‘Ciudadano Azaña. Biografía del símbolo de la II República’ (2010).

El jurat ha sigut presidit per José Álvarez Junco i format per Miguel Ángel Aguilar, Anna Caballé, José María Ridao i, en representació de Tusquets, Josep Maria Ventosa. El premi consisteix en una estatueta de bronze dissenyada per Joaquín Camps i en un avançament sobre drets d’autor de 12.000 euros. El Premi Comillas es convoca amb el patrocini del Fons Antonio López Lamadrid constituït a la Fundació José Manuel Lara.