Sector amenaçat

La reialesa del pop britànic denuncia el perill de l’acord del Brexit per a la música en directe

  • Ed Sheeran, Elton John, Sting, Liam Gallagher i Simon Rattle, entre el centenar de signants d’una carta en què acusen el Govern de fer «inviables» les gires per la UE

  • Els professionals del sector encara no saben el cost i els tràmits exactes a realitzar quan surtin de ‘tour’

Sting, en lactuació a la sala Bataclan

Sting, en lactuació a la sala Bataclan

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un centenar d’estrelles de la música britànica acusen el Govern d’haver «fallat vergonyosament» a «músics, ballarins, actors i membres dels seus equips» en l’acord del Brexit. En una carta publicada pel diari ‘The Times’, figures del pop com Ed Sheeran, Elton John, Sting o Liam Gallagher, al costat de virtuosos de la música clàssica com la compositora Judith Weir o el director d’orquestra Simon Rattle, denuncien que «cada músic en una gira europea necessita ara un costós permís i una muntanya de papers per al seu equip», que «fan moltes gires inviables», en el que consideren «un fracàs en la negociació». Entre els signants figura Roger Daltrey, el cantant dels Who, que va ser un destacat defensor del Brexit i ara percep les desastroses conseqüències per a un sector, com el de les gires musicals, en què el Regne Unit ha sigut líder mundial.

Londres i Brussel·les s’han donat mútuament la culpa de la falta d’un acord d’accés recíproc perquè els músics puguin actuar sense visats. Dimarts el Govern de Boris Johnson va deixar clar que no abundarà en aquesta línia. Al Parlament, la secretària d’Estat de Cultura, Caroline Dinenage, va afirmar que «la porta està oberta» a futures negociacions, però la possible solució «no serà renunciar, sinó facilitar» els tràmits. Les seves paraules suggereixen que el Govern rebutja la creació del ‘passaport per a músics’ que reclama la professió. El document tindria una validesa de dos anys, amb prou feines costaria diners, inclouria tots els països de la UE i cobriria tècnics i equips que participessin a la gira. Segons Brussel·les, en les negociacions es va oferir a Johnson que els músics poguessin continuar fent les gires, sempre que no treballessin en països de la UE més de 90 de 180 dies, però Londres ho va rebutjar, com aquesta setmana va ratificar el cap negociador europeu per al Brexit, Michael Barnier. El Govern britànic no té «la mateixa ambició» en la lliure circulació de persones, va assenyalar Barnier.

Lideratge mundial en dubte

Notícies relacionades

Lideratge mundial en dubteUna petició per eliminar els visats a músics ha obtingut més de 260.000 firmes. El Regne Unit ha sigut un líder mundial al sector de gires artístiques, el centre en què recalaven figures internacionals, per iniciar les gires europees, atesa l’alta qualitat de l’experimentat sector, des del transport fins a les instal·lacions, la il·luminació o el so. Un paper de lideratge ara en perill. Dinenage ha promès «clarificar» els tràmits per a futures gires per Europa, cosa que encara no s’ha concretat.

Després del Brexit, el Regne Unit està en circumstàncies similars que països que no formen part de la UE, com Suïssa i Noruega, obligats a pagar impostos per endavant per cobrir l’estimació de vendes de tota la mercaderia que portin i ajustar els comptes després. «Les potencials ramificacions són enormes», ha declarat a ‘The Guardian’ Tarrant Anderson, director de la companyia de transport per a gires ‘Vans for Bands’. «Com tot és tan incert, podem acabar en una situació en què quan la música en viu sigui possible, [quan la pandèmia ho permeti], el paper del Regne Unit com a força dominant a les gires per la UE estigui simplement acabat».