Descoberta a França la tomba d’un nen de fa 2.000 anys

La inspecció permet revelar, a més, zones habitades de l’edat de ferro, l’alta edat mitjana i l’edat moderna

Descoberta a França la tomba d’un nen de fa 2.000 anys
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les excavacions arqueològiques en una zona en construcció de l’aeroport francès de Clermont-Ferrand, al centre del país, han permès el descobriment de la tomba d’un nen de principis del segle I dC, que per l’abundància d’ofrenes enterrades podria ser part d’una família privilegiada.

Els arqueòlegs de l’Institut Nacional d’Investigacions Arqueològiques Preventives (Inrap), que ha anunciat la troballa, van començar a inspeccionar una zona de 3,5 hectàrees a mitjans de novembre passat a petició de l’Estat, en meitat d’unes obres per a la instal·lació d’una base de l’aeroport.

La inspecció ha permès revelar zones habitades de l’edat de ferro, l’alta edat mitjana i l’edat moderna, però sobretot l’excepcional sepultura d’un nen petit que data del principi del primer segle dC.

El nen va morir amb un any d’edat i va ser enterrat en un taüt de fusta de 80 centímetres que va desaparèixer fa temps, però la presència de nombrosos claus i d’una placa de ferro ornamental en permet verificar l’existència.

Ofrenes al difunt

A la fossa, d’uns dos metres, també apareixen ofrenes al difunt, mig porc, tres pernils i altres parts del porc, a més de dos pollastres decapitats.

Al costat, diversos gerros de vidre en miniatura que podrien haver contingut productes cosmètics o medicinals i altres efectes personals, com la dent de llet d’un nen gran, probablement de la germana o germà del mort, i una tomba d’un cadell de gos amb un collar amb aplicacions de bronze i una campana.

L’Inrap considera la troballa «excepcional, tant en quantitat com en qualitat», ja que la profusió de la vaixella, articles de carnisseria i efectes «destaca la posició privilegiada de la família».

Notícies relacionades

«A tall de comparació, només s’han trobat unes quantes tombes de la primera infància amb importants quantitats de mobles, però sempre menys d’una dotzena de gerros i carn animal», diu l’Institut, sorprès també per la presència del collar i la campana del gos.

Una altra sepultura trobada a prop de la del nen, amb quantitats similars d’ofrenes però en aquesta ocasió amb nombroses armes, indica que en aquest cas es tracta de la tomba d’un guerrer gal.