Sector en crisi

El cine espanyol aconsegueix la pitjor taquilla del segle XXI a causa del coronavirus

  • ‘Padre no hay más que uno 2’ es corona com la cinta més recaptadora, tot i que no aconsegueix igualar l’èxit de la seva primera entrega

El cine espanyol aconsegueix la pitjor taquilla del segle XXI a causa del coronavirus
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cine espanyol tancarà l’any de la pandèmia de coronavirus amb una taquilla lleugerament superior als 40 milions d’euros, la xifra més baixa des que va començar el segle XXI, segons dades provisionals del Ministeri de Cultura i Esport. Sense grans títols per estrenar i amb unes xifres a la baixa a causa de les restriccions obligades en molts llocs d’Espanya, finalment es confirma que el coronavirus ha suposat un any negre per a la indústria cinematogràfica, que a finals de desembre ha arribat als 42 milions d’euros de taquilla acumulada.

Amb diversos mesos de tancament a causa del confinament de març, les xifres del 2020 estan molt allunyades de l’anterior, quan es van aconseguir els 94,1 milions d’euros i 16 milions d’espectadors –el 2020, el nombre de persones que ha anat al cine és menys de la meitat d’aquesta quantitat, 7,2 milions d’espectadors.

El 2018 la recaptació es va situar en 103,7 milions d’euros, amb ‘Campeones’ encapçalant el rànquing (19 milions d’euros), i el 2017 es va assolir una xifra similar, gràcies en part a l’impuls de ‘Tadeo Jones 2’ (17,9 milions d’euros). El rècord de taquilla del cine espanyol va arribar en 2014 –125,7 milions d’euros– amb l’efecte ‘Ocho apellidos vascos’ (56 milions d’euros).

Al contrari, les xifres més baixes en taquilla al llarg d’aquest segle XXI i que podrien acostar-se a les obtingudes el 2020 són les de l’any 2013, amb 70,2 milions d’euros; i les del mateix any 2000, amb 53,7 milions d’euros, segons l’Estadística de Cinematografia: Producció, Exhibició, Distribució i Foment del Ministeri de Cultura i Esport.

L’any 2020 s’ha salvat gràcies a ‘Padre no hay más que uno 2’, la nova pel·lícula de Santiago Segura que es va estrenar després del confinament –el 29 de juliol– i ha aconseguit al llarg de l’any reunir 2,3 milions d’espectadors i ha recaptat 12,9 milions d’euros. Precisament, la primera entrega de ‘Padre no hay más que uno’ va ser també la pel·lícula més taquillera de l’any 2019, amb 2,4 milions d’espectadors i 14,2 milions d’euros de recaptació.

El ‘top 5’

Després d’aquest títol, són tres pel·lícules més estrenades en els primers mesos de l’any les que s’erigeixen als primers llocs. Així, ‘Adú’ –amb un milió d’espectadors i 6,3 milions d’euros de taquilla–, ‘Malasaña 32’ –610.057 espectadors i 3,7 milions d’euros de recaptació– i ‘Hasta que la boda nos separe’ –amb 452.401 espectadors i 2,7 milions d’euros.

Notícies relacionades

El ‘top 5’ el tanca la comèdia ‘Superagent Makey’, estrenada el 17 de juliol també després del confinament, que en cinc mesos a les sales ha aconseguit acumular 1,8 milions d’euros en taquilla i reunir 328.633 espectadors a les sales espanyoles.

A aquest títol li segueix ‘Eso que tu me das’, estrenada en el mes de setembre, i última pel·lícula de 2020 en aconseguir superar la barrera del milió d’euros de recaptació. Altres cintes com ‘Si yo fuera rico’, ‘La boda de Rosa’ o ‘No matarás’ ocupen els llocs més alts d’aquest any cinematogràfic.