Estat de conservació excepcional

Un restaurant de menjar ràpid de Pompeia, descobert intacte sota les cendres

Al ‘fast food’ s’hi han trobat fragments d’os d’ànec i restes de porc, cabra, peix i cargols en recipients de fang

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un termopoli (thermopolium), espècie de restaurant de menjar ràpid en ple carrer a l’antiga Roma, ha sigut desenterrat a Pompeia (al sud d’Itàlia, a prop de Nàpols), la ciutat que es manté pràcticament intacta després d’haver sigut enterrada sota metres de cendra i pedra tosca després d’una catastròfica erupció del mont Vesubi l’any 79 dC. El ‘fast food’ està decorat amb temàtiques molt acolorides i en un estat de conservació excepcional, segons han anunciat aquest dissabte els responsables.

El taulell conservat per les cendres volcàniques havia sigut parcialment desenterrat el 2019, però les tasques es van estendre per intentar preservar tot la zona arqueològica el millor possible, ja que està ubicada en un barri molt freqüentat, en l’encreuament dels carrers de les Bodes de Plata i la dels Balcons.

A més d’un fresc també descobert abans, que representa una nereida (nimfa marina) muntada sobre un cavall, els investigadors han trobat, també pintats en colors brillants, animals, sobretot ocells de corral, com gallines i ànecs reials, que es devien regar amb vi o begudes calentes.

Però, sobretot, els arqueòlegs han trobat en els buits de la taula restes alimentàries que podrien aportar una informació valuosa sobre els costums gastronòmics a Pompeia en l’època en què va fer erupció el Vesubi, l’any 79 de la nostra era.

D’entre les restes destaca un fragment d’os d’ànec, així com també restes de porc, cabra, peix i cargols en recipients de fang. Diversos ingredients eren cuinats junts, com si es tractés d’una paella.

Al fons d’un recipient s’han trobat també mongetes triturades, que s’utilitzaven per modificar el gust del vi.

Àmfores, una cisterna i una font

«A més de tractar-se d’un testimoni de la vida diària a Pompeia, les possibilitats d’analitzar aquest termopoli són excepcionals, ja que per primera vegada ha sigut desenterrat tot un conjunt complet», es delecta Massimo Osanna, director general del Parc arqueològic de Pompeia, en un comunicat.

A prop de la zona han sigut trobades àmfores, una cisterna i una font, així com ossades humanes, incloent-hi les d’un home d’uns 50 anys, prop d’un bressol de nen.

«El termopoli fa l’efecte d’haver sigut tancat i abandonat precipitadament pels seus propietaris, tot i que és possible que algú, potser l’home més vell, s’hagi quedat i morís durant la primera etapa de l’erupció, a l’esfondrar-se les golfes», ha explicat Osanna en una entrevista a l’agència local Ansa.

Esquelet d’un lladre o fugitiu famolenc

L’altre esquelet podria ser el d’un lladre o algun fugitiu famolenc, «sorprès pels vapors ardents sostenint en una mà la tapa del recipient que acabava d’obrir», ha afegit.

Els ‘thermopolia’ (paraula composta que prové del grec ‘thermopolion’, que significa menjar calent per vendre) eren molt comuns al món romà: només a Pompeia n’hi havia uns 80.

Notícies relacionades

La ciutat, coberta completament per l’erupció del Vesubi l’any 79, és el segon lloc més visitat d’Itàlia després del Colosseu romà, amb gairebé quatre milions de visites el 2019.

Fins ara, només un terç del lloc, que s’estén en l’actualitat sobre unes 44 hectàrees no lluny de Nàpols, ha sigut desenterrat pels arqueòlegs.